Najavljuju četvrtu, a građani odustali i od treće doze vakcine 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Dok predstavnici zdravstva najavljuju da bi i u Srbiji mogla biti dostupna četvrta doza vakcine protiv kovida 19, podaci pokazuju da preko 800.000 građana još uvek nije primilo treću dozu iako im je došlo i prošlo vreme za buster vakcinaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se razgovara o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida, zbog toga što efikasnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.

– Bez obzira što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo, a evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza, rekao je Đerlek za Blic, a prenela je agencija Fonet.

Činjenica je međutim da značajan broj građana još uvek nije primio ni treću dozu, koja bi trebalo da se dobije posle četiri meseca, ako je osoba primila Sinofarm vakcinu, odnosno pet meseci, ako je osoba primila neku od drugih dostupnih vakcina.

Krajem jula bilo 2,5 miliona osoba koje su primile drugu dozu. Svi oni trebalo je da do kraja prošle godine dobiju i treću dozu. Ipak prvog dana 2022. bilo je dato ukupno 1,71 miliona buster vakcina. To znači da preko 800.000 osoba kojima je došlo vreme za buster vakcinaciju nije primilo treću dozu.

Ovu računicu dnevni list Danas izveo je na osnovu podataka o vakcinaciji koje prikuplja udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida.

Na pitanja našeg lista koliko osoba nije primilo treću dozu, iako im je vreme, i da li se planira kampanja kojom bi se građani podstakli na buster vakcinaciju, nisu odgovorili ni iz Ministarstva zdravlja ni iz Instituta za javno zdravlje Batut.

Prema podacima UPK, do početka ove godine, 3,04 miliona građana dobilo je obe doze,  što je oko 44 odsto od ukupne populacije, a ovo udruženje ranije je prenelo podatke koji pokazuju u kojoj meri je process vakcinacije stao u Srbiji nakon početnog zaleta.

Buster vakcinacija uzela je poseban zamah u evropskim zemljama u poslednjih mesec dana. Značajan broj država smanjio je vreme između druge i treće doze kako bi što više građana primilo buster vakcinu verujući da na taj način može koliko-toliko da se zaustavi širenje omikron soja.

Kako je ranije pokazano buster doza vraća efikasnost RNK vakcina na 75 odsto u slučaju omikrona, dok dve doze pružaju zaštitu manju od 40 odsto.

Izrael je otišao korak dalje uvodeći četvrtu dozu za medicinsko osoblje i starije od 60 godina.

U Srbiji je inače četvrta doza takođe dostupna, ali samo za osobe sa osabljenim imunitetom. Kako je prenela Politika, do 2. januara dato je 29 četvrtih doza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari