Najbolji trimeri za travu - uputstvo za kupovinu 1Foto: Promo

Da biste stvorili izgled profesionalno negovanog travnjaka u bilo kojem okruženju, potreban vam je samo jedan baštenski alat: trimer za travu.

Trimeri se obično koriste za one travnate površine koje kosilica ne može da dosegne ili na kojima nije efikasna – nepristupačne uglove, područja pod nagibom, voćnjake, teško zakorovljene oblasti, ali najnoviji modeli nude inovativne funkcije koje ih podižu od jednostavnog zgodnog uređaja do svestranog alata.

Dobri trimeri za travu održavanje dvorišta i bašte čini mnogo lakšim, eliminišući sitne poslove na kojima gubite vreme, poput ručnog sečenja ili obrade ivica travnjaka.

Na tržištu je dostupno mnoštvo modela trimera, a u ovom vodiču ćete saznati kako da odaberete pravi za vaše potrebe košenja.

Koje vrste trimera postoje?

Trimere možemo kategorisati u tri velike grupe, u skladu sa izvorom napajanja koji koriste:

1. Električni trimeri ili trimeri na struju: Električni trimeri za korov sa kablom obično nude dovoljno snage za prosečna dvorišta, iako kabl može ograničiti njihovu korisnost. Ako želite uređaj koji radi gotovo nečujno, električni trimer je idealan odabir za vas. Ovi modeli su lagani i ne izazivaju zamor pri dužem nošenju i upotrebi.

2. Akumulatorski trimeri ili trimeri na baterije: Akumulatorski ili baterijski trimeri imaju određenu autonomiju u odnosu na električne, jer nisu sputani kablom, ali ograničava vas vreme trajanja baterije. Ovaj problem možete rešiti kupovinom još jedne, zamenske baterije. Tihi su i efikasni, pogodni za manje i veće travnate površine. Pogodni su za ekološki osvešćene korisnike, jer ne emituju štetne gasove i ne zagađuju okolinu.

3. Motorni trimeri ili benzinski trimeri: Motorni trimeri su najjači modeli koji jednako uspešno mogu kositi travu, korov ili šiblje. Bez obzira koja je prepreka pred vama, možete biti sigurni da vas trimer na benzinski pogon neće izneveriti. Mogu da rade na svim terenima, dok god imate dovoljno goriva za rad. Zbog svoje jačine i otpornosti na kvarove, benzinski trimeri su najprodavaniji od svih trimera. Nedostatak – proizvode značajno veću buku nego drugi modeli, ali je i vreme košenja neuporedivo kraće.

Prema načinu nošenja trimere možemo podeliti na leđne, koji su pogodni za duži rad, modele sa bicikl rukohvatom i modele sa tzv. “loop” rukohvatom.

Sve modele trimera možete pronaći u specijalizovanom webshop alati i oprema, a kako da znate koji uređaj je najbolji za vaše potrebe odgonetnućemo u nastavku članka.

Kako odabrati trimer?

Ako kupujete trimer i niste sigurni za koji model da se opredelite, suzite pretragu tako što ćete pogledati svoj pejzaž i odgovoriti na nekoliko osnovnih pitanja.

Koliko je veliko vaše dvorište?

Ako imate malo dvorište, električni trimer sa kablom ili trimer na baterije će omogućiti brzo podrezivanje trave.

Za veliko dvorište, izaberite trimer sa dovoljno vremena rada da biste se uhvatili u koštac sa celim poslom odjednom.

Akumulatorski trimeri mogu da se nose sa obimnim poslovima, ali možda ćete morati da kupite dodatnu bateriju da biste bili sigurni da imate potrebni kapacitet da obavite celo dvorište odjednom.

Koje vrste prepreka imate pri košenju?

Pogledajte travnati teren: ako radite na čistoj travnatoj površini, bez prepreka, električni trimer je dobar izbor, ali ako u dvorištu imate ljuljašku i brojne druge „prepreke“ odaberite akumulatorski ili motorni trimer, kako ne vam kabl ne bi zapinjao i mrsio se.

Faktori na koje treba da obratite pažnju pri izboru trimera

Prilikom odabira trimera za travu vodite računa o sledećim faktorima:

Težina trimera

Težina je bitan faktor jer treba da nosite trimer u rukama, a da se ne umorite, zato birajte model koji vam nije težak i kojim lako možete da rukujete. Najnoviji model vam neće značiti mnogo, ako ne možete da ga podignete i koristite.

Balans pri upravljanju

Obratite pažnju na balans. Ergonomski modeli olakšavaju držanje trimera pod pravim uglom bez potrebe za stalnim podešavanjima.

Motori sa gornjom montažom generalno nude najbolji balans. Potražite trimere sa osovinama ili ručkama podesive dužine tako da možete prilagoditi visinu trimera vašoj visini.

Ovo je naročito bitno ako trimer koristi više članova domaćinstva.

Nivo buke i vibracije

Nivo buke je još jedan bitan faktor: trimeri na gas su uvek najglasniji, dok su električni i akumulatorski trimeri znatno tiši.

Uzmite u obzir i vibracije: košenje trimerom sa benzinskim pogonom može da ostavi vaše ruke utrnutim zbog intenzivnih vibracija koje proizvodi mašina. Potražite trimer sa antivibracionom tehnologijom.

Zamena struna

Trimeri seku korov i travu preko brzo rotirajuće žice, poznate kao struna, najlon, silk ili nit za trimere. Strune se biraju na bazi performansi trimera, a to znači da svaki trimer koristi strunu određene debljine.

Strune mogu biti različite debljine i mogu dolaziti u buntu od nekoliko metara do nekoliko desetina metara. Veliki koturi mogu biti dužine i nekoliko stotina metara.

Struna ili najlon za trimer se rotira velikom brzinom i udarom stabljike trave tom velikom brzinom vrši presecanje odnosno košenje.

Ovaj potrošni materijal se relativno često menja, za razliku od sečiva, zato istražite koliko je lako zameniti strunu i da li uz model koji kupujete dolaze rezervne strune ili se kupuju odvojeno.

Svi trimeri zahtevaju odgovarajuće održavanje da bi ispravno radili: osnovnu negu, kao što su čišćenje, pregled i zamena struna.

Akumulatorskim modelima je potrebna briga o bateriji, a motornim trimerima je potrebno održavanje motora, promena filtera za vazduh, svećica i, za neke modele, zamena ulja.

Nakon kupovine redovno održavajte uređaj, kako bi vas besprekorno služio dugi niz godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari