Najčešće teme u medijima od početka godine korona i ukrajinska kriza, od politike - izbori 1Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Agencija za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ napravila je kvartalni presek i analizirala teme koje su bile zastupljene u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1.

Tokom praćenog perioda (1. januar – 31. mart 2022) našle su se teme iz rubrike društva (24,71%), sledi svet (19,15%), politika (18,73%), sport (16,05%), hronika (9,77%), ekonomija (7,16%), region (3,01%) i kultura (1,44%). U mesecima za nama mediji su najviše izveštavali o korona virusu u Srbiji, krizi u Ukrajini i izborima u Srbiji.

Iz rubrike društvo izdvajaju se pravovremena medijska izveštavanja o pandemiji virusa korona.

Najčešće teme u medijima od početka godine korona i ukrajinska kriza, od politike - izbori 2
Foto: Kliping

Osim o broju novozaraženih i preminulih, u najavama vesti su gledaoce svakodnevno podsećali o preporukama i merama koje je Krizni štab donosio u skladu sa trenutnom situacijom.

Kriza u Ukrajini je tema koja je apsolutno dominirala rubrikom svet.

Od početka ruske invazije pa do ulaska u drugi mesec rata, medijski je ispraćeno i izveštavano o svakoj novoj promeni od napuštanja teritorije Ukrajine od strane velikog broja stanovništva, preko pregovora i obostrano uvedenih sankcija do izjava političara.

Osim toga izveštavano je i o uticaju donesenih odluka, direktno proisteklim situacijom u Ukrajini, kad je u pitanju snabdevanje gasom i ekonomskim oscilacijama uopšte.

U domenu politike najčešće se izveštavalo o izborima u Srbiji.

Mediji su pravovremeno izveštavali o predatim listama od strane političkih stranaka, zasedanju Republičke izborne komisije i dodeli rednih brojeva predsedničkim kandidatima, a zatim najavili i predizbornu tišinu.

Iz rubrike sporta se u najavama vesti i sportskim pregledima najčešće izveštavalo o košarkaškim utakmicama u okviru Evrokupa i Evrolige (1,21%). Mediji su prenosili odluke o zvaničnom početku, ali i o bitnoj izmeni ovogodišnjih zemalja učesnica nakon početka invazije na Ukrajinu.

Nestanak, a zatim potraga za nestalim Splićaninom, Matejem Perišom, koja je dugo trajala i podrazumevala saradnju između hrvatske i srpske policije, tema je koja je obeležila rubriku hronike (1,24%). Ova vest potresla je čitav region, a mediji su svakodnevno prenosili nove informacije u vezi sa ovim slučajem.

Primarna tema u segmentu ekonomije je bila o jednokratnoj novčanoj pomoći u iznosu od 100 evra mladima od šesnaeste do dvadesetdevete godine (0,88%).

Dešavanja u Republici Srpskoj su obeležila rubriku region (0,75%). Mediji su prenosili vesti o uvedenim sankcijama Miloradu Dodiku od strane Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcijskih aktivnosti i pretnje stabilnosti BiH.

U domenu kulture najčešće je izveštavano o aktivnostima predstavnika Srbije na Svetskoj izložbi Expo u Dubajiu, kada je obeležen i Dan državnosti Republike Srbije bogatim kulturno umetničkim i poslovnim programom, koje su za cilj imale da na najbolji način predstave ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale naše zemlje (0,20%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari