Najtraženiji programeri za web i aplikacije 1Foto: FreeImages

Istraživanje, koje je na uzorku od 118 kompanija koje zapošljavaju IT kadrove sproveo Infostud, pokazalo je da postoji veoma izražena potreba IT sektora za stručnjacima iz ove oblasti.

Gotovo sve IT kompanije suočavaju se teškoćama u pronalaženju kvalitetnih kadrova i zato su spremne da pomognu obrazovnim ustanovama u realizaciji programa obuke i prekvalifikacije. Treba podsetiti i na to da je Vlada Srbije, krajem decembra, usvojila Predlog za unapređenje IT sektora koji predviđa niz mera za podršku prekvalifikaciji zainteresovanih za rad u ovoj oblasti (više informacija na sajtu http://www.itobuke.rs), kao i stvaranje dobrog ambijenta za IT kompanije, start ap i mala i srednja preduzeća. Akcenat je stavljen na sprovođenje programa prekvalifikacija pojedinaca talentovanih za IT u junior programere.

Rezultati istraživanja pokazuju da je u protekle tri godine zabeležen značajan rast zapošljavanja junior programera, a u 2017. godini planirano je zapošljavanje još oko 1.000 novih kadrova. Čak 95 odsto anketiranih kompanija izjasnile su se da se suočavaju sa problemima u pronalaženju kvalitetnih kadrova, dok je za četiri odsto kompanija pronalazak gotovo nemoguć. „IT je jedan od najprofitabilnijih sektora u svetu u koji je potrebno uložiti znanje, bez dodatnih subvencija. Taj sektor predstavlja osnovu za ekonomski razvoj država, pa bi, imajući to u vidu, edukacija i zapošljavanje u oblasti informacionih tehnologija, trebalo da budu prioriteti“, izjavila je Milica Ivić iz LimundoGrada.

Oko 60 odsto anketiranih kompanija potvrdilo je da su u 2016. godini realizovali programe stručne prakse, što im je omogućilo zapošljavanje izvesnog broja praktikanata i to uz mesečnu nadoknadu koja je u proseku iznosila oko 25.000 dinara. Sudeći prema rezultatima ankete najveća potražnja vlada za web programerima i programerima aplikacija, pri čemu se najviše traži poznavanje programskih jezika Java Script, Java, C#, PHP i MS SQL i programskih alata kao što su Photoshop i Unity. Zbog velikog deficita programera Vlada Srbije, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, planira da započne program prekvalifikacije pojedinaca talentovanih za IT u junior programere koji bi trebalo da startuje u aprilu. Inače, o tražnji kompanija za programerima govori i podatak da je više od 60 odsto anketiranih kompanija iskazalo spremnost da primi na praksu učesnike programa prekvalifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari