Najvažnija manifestacija u godini - kraljev rođendan 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Mali žurnal je na današnji dan pre 110 godina pisao o proslavi kraljevog rođendana i o manifestaciji koja se održala u njegovu čast.

Kako piše Mali žurnal, od svih važnih svečanosti, upravo je kraljev rođendan najvažnija i sve je isplanirano tako da se ova proslava što bolje izvede.

„I priroda je tome doprinela. Rashlađena zemlja i vazduh blagom kišom od pre dva dana, a ozarena toplim sunčevim zracima, omogućavala je da se svečanost prijatnije obavi“, navodi se u ovom listu.

Kako saznajemo iz teksta, bilo je ljudi sa raznih strana, ali i veliki broj novinara.

„U tom pogledu kralj može biti potpuno zadovoljan. Topli, srdačni i mili pogledi hiljadama oduševljenih Srba, padali su pravcem kralja i dičnih mu sinova prilikom prolaska kroz prestoničke ulice“, piše Mali žurnal.

Trupe su na ulice Beograda izašle već u sedam časova ujutru, kako bi se na vreme spremile i namestile na svoja mesta.

„Sabornu crkvu na kraljev dan posetilo je mnoštvo sveta. Jedni su prisustvovali redovnoj službi Božijoj, dok su drugi stizali da budu učesnici molepstija za dug život kralja i uzvišenog mu doma, a na korist zemlje i naroda“, navodi se u daljem tekstu.

Kralj je u devet časova napustio crkvu, a ostatak manifestacije nastavljen je upravo u njegovom dvoru.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari