U poslednjih sedam godina, od kada se meri nivo buke u Kruševcu, najugroženije mesto je kod kapije preuzeća „Rubin“ na obodu grada, gde je frekvencija saobraćaja najveća, pokazali su rezultati merenja koje od 2005. godine sprovodi kruševački Zavod za javno zdravlje.


Prema podacima poslednjeg merenja, najveće prekoračenje dozvoljenog intenziteta buke ipak je zabeleženo na mernom mestu na parkingu nedaleko od Medicinske škole, i to noću kada je izmeren 51 decibel, a dozvoljeno je 40, dok je tokom dana bilo 55 decibela, a dozvoljeno je 50, rečeno je u Zavodu za javno zdravlje.

– Tu je reč o školskoj zoni i dozvoljeni nivo buke je niži. Takođe, u proteklih mesec dana je tamo bilo nekoliko koncerata i taj deo grada je dosta živ do jedan sat nakon ponoći, kazao je Aleksandar Đorđević iz Centra za higijenu i humanu ekologiju kruševačkog Zavoda za javno zdravlje. Prema poslednjim merenjima na šest mesta u gradu, najbučnije je na uglu Bulevara Nikole Pašića i Ulice kneza Miloša, kod naselja Pejton i Prnjavor na obodu grada.

– Merno mesto Aerodrom na toj raskrsnici je najopterećenije i danju i noću, odnosno tu su zabeležena prekoračenja tokom dana, večeri i noći, a saobraćaj je uvek veoma frekventan, rekao je Đorđević i dodao da kroz tu raskrsnicu za sat prođe više od 500 lakih i oko 50 teških vozila.

Prema podacima poslednjeg merenja, danju je kod Aerodroma zabeleženo prekoračenje od jednog decibela, odnosno izmereni intenzitet buke bio je 66 decibela, a dozvoljeno je 65, dok je noću zabeleženo 63 decibela, a dozvoljeno je 55. Na mernom mestu ispred hotela Rubin, gde se kontroliše nivo buke u centru grada, prema rečima Đorđevića, nema značajnog prekoračenja jer je i nivo dozvoljene buke visok, odnosno izmerene su visoke vrednosti buke, od 64 decibela danju, odnosno 56 tokom noći. Kroz centar grada za sat prođe više od 800 lakih i 58 teških vozila. Merenja pokazuju i da su u Porti crkve Lazarice takođe zabeležena manja prekoračenja, dok je merno mesto u naselju Vlado Jurić jedino od šest mernih mesta gde u junu nije bilo prekoračenja buke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari