Makedonska vlada formirala je preksinoć, na vanrednoj sednici sazvanoj povodom pada vojnog helikoptera, komisiju koja će ispitati uzroke nesreće u kojoj je poginulo svih 11 članova posade i pobrinuti se za sahranu žrtava.
Sednica je počela minutom ćutanja, a pored članova vlade prisustvovali su načelnik Generalštaba makedonske vojske Miroslav Stojanovski i direktor Instituta sudske medicine Aleksej Duma.

Makedonska vlada formirala je preksinoć, na vanrednoj sednici sazvanoj povodom pada vojnog helikoptera, komisiju koja će ispitati uzroke nesreće u kojoj je poginulo svih 11 članova posade i pobrinuti se za sahranu žrtava.
Sednica je počela minutom ćutanja, a pored članova vlade prisustvovali su načelnik Generalštaba makedonske vojske Miroslav Stojanovski i direktor Instituta sudske medicine Aleksej Duma. Na sednici je odlučeno da će komisijom rakovoditi zamenik ministra spoljnih poslova Zoran Petrov. Naloženo je da sudski veštaci u najkraćem roku izvrše identifikaciju tela svih žrtava, a ukoliko je potrebna pomoć iz inostranstva da se to i omogući. Vlada je odlučila da pored novca od osiguranja i 12 plata koje sleduju, porodicama poginulih bude isplaćena i jednokratna pomoć. Biće proglašen i dan žalosti, a sve žrtve nesreće biće sahranjene uz visoke vojne počasti.

Pronađena crna kutija

– Makedonski ministar odbrane Lazar Elenovski potvrdio je juče da je pronađena crna kutija vojnog helikoptera. On je objasnio da nije reč o „klasičnoj crnoj kutiji“ već o instrumentima na osnovu kojih će stručnjaci „u najkraćem mogućem roku doći do mnogo preciznijih informacija“ o nesreći u kojoj je juče poginulo 11 makedonskih vojnika. Instrumenti koji snimaju tehničke parametre letelice i komunikaciju najverovatnije će biti odneti na analizu u inostranstvo, a informacije koje sadrže pomoći će da se utvrdi uzrok pada helikoptera. Ekipe su nastavile i juče da pretražuju mesto pada helikoptera. Proverava se i snimak razgovora kontrolnog tornja i pilota helikoptera, a prema utvrđenoj proceduri na analizu su dati krv i urin kontrolora leta koji je navodio helikopter. Helikopter je bio pred sletanjem na vojni aerodrom kod Skoplja. Stručnjaci sudske medicine rade na identifikaciji tela i imena poginulih biće objavljena čim identifikacija bude završena.

– Ministarstvo odbrane ima određene podatke, ali dok istraga traje, neće objavljivati informacije jer je pitanje veoma osetljivo. Ministarstvo će imati zvanični stav čim istraga bude završena, kaže Elenovski.

I vojska i policija potvrdile su da je poginulo svih 11 putnika i članova posade. Prema izvorima policije, pronađeno je šest tela i dva ostatka od tela, a pretpostavlja se da su ostale žrtve ispod trupa letelice. Potraga za crnom kutijom i telima još je u toku.
Helikopter MI 17 je poleteo iz Sarajeva u subotu ujutro u 10.10 i trebalo je da preveze kući vojnike koji su bili članovi evropske misije u BIH (Eufor). Preostalih osam članova misije ostalo je u Sarajevu. Portparol Eufora major Dejvid Filder u sarajevskom vojnom kampu Butmir izjavio je da je sve što zna to da je 11 članova tima koji su bili u šestomesečnoj misiji krenulo ka Makedoniji. Kontrola leta izgubila je kontakt s helikopterom na kilometar severno od mesta pada Katlanovsko Blace. Zbog slabe vidljivosti i nepristupačnog terena, nisu mogli da budu upućeni drugi helikopteri da pretraže mesto, a zbog magle u 13.07, bio je zatvoren skopski aerodrom „Aleksandar Veliki“ na sat vremena. Helikopter MI 17 ruske je proizvodnje i bio je remontovan pre izvesnog vremena, a pre poletanja je bio u ispravnom stanju. Eksperti ne žele da iznose pretpostavke o uzrocima pada. Helikopter je pao u naseljenom mestu na samo 50 metara od kuća, ali nema civilnih žrtava. Delovi helikoptera mogu se videti na 100 metara od mesta pada, a neki od njih i po okolnom drveću i krovovima kuća.
Ova nesreća najveća je u istoriji makedonske vojske. Sličan incident u kojem je učestvovao isti tip helikoptera dogodio se marta 2001. godine kada je MI 17 udario u stub zastave kod mesta Popova Šapka. U incidentu su tada poginuli pilot i mehaničar, dok je nekoliko vojnika bilo povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari