"Najveća 'problematika' je što nije podneo ostavku": Sagovornici Danasa o izjavi ministra Ružića povodom posete Kristijana Golubovća osnovnoj školi 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Proteklu sedmicu obeležila je bura u javnosti i oštre reakcije povodom toga što je osuđivani kriminalac Kristijan Golubović posetio osnovnu školu „Đura Jakšić“ u Beogradu, kako bi učestvovao u snimanju spota grupe „Crni Cerak“. I taman kada su strasti malo spasnule, Ministarstvo prosvete najavilo posetu inspekcije pomenutoj školi, oglasio se ministar Branko Ružić izjavivši da „ne vidi kao veliku problematiku“ to što je Golubović posetio školu.

Za sagovornike Danasa to i te kako jeste problematika, kao i mnogo šta u obrazovnom sistemu Srbije i radu ministarsta.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, kaže da to što je osuđivani kriminalac Kristijan Golubović snimao muzički spot u osnovnoj školi na Kanarevom brdu jeste „manja problematika“ od toga što deci iz Pećinaca i posle osam meseci nije omogućeno da se vrate u vrtić iz koga su nezakonito izbačena.

– A najveća „problematika“ je što nadležni ministar u oba ova skandalozna slučaja nije podneo ostavku – ističe Rakić.

Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku, navodi da je velika problematika za Srbiju „to što se gospodin Ružić i njemu slični nalaze na visokim državnim pozicijama“.

– Takvi likovi, koji podupiru vlast naše ogromne istorijske sramote oličene u Aleksandru Vučiću, doveli su do potpunog urušavanja svih institucija i obezvređivanja svih normativa. Najveća problematika, kada se ove nakaradne vlasti oslobodimo, biće ponovna izgradnja Srbije kao države, ako to uopšte bude bilo moguće zbog stepena devastacije – ocenjuje Prvanović.

Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog fronta, smatra da ministru Ružiću štošta u obrazovanju nije problem.

– Nije mu bio problem kad je sveštenik u Sečnju bez dozvole direktorke održao verski obred u školi, i nije mu ni sada problem da estradni kriminalac sa dozvolom koristi prostorije škole. Izgleda da ga jedino brine da li je zakup obavljen kako treba. Pitanje i jeste da li se školski prostor sme iznajmljivati baš za sve – npr. za reklamu kladionica ili političke spotove – i koje su to vrednosti koje škola treba da promoviše – poručuje Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari