Najveći broj napada na novinare u jednom danu 1Foto: www.mc.rs

Slavko Ćuruvija fondacija najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade kojima su danas
u Beogradu bili izloženi novinari i novinarke Danasa, Insajdera, Radio Beograda i portala Vajs.

Fondacija je navela da je zastrašujuća poruka koju su institucije „svojim (ne)delovanjem“ poslale novinarima, ali i svim građanima Srbije.

Fondacija napominje da je u pitanju najveći broj napada na novinare zabeležen u jednom danu u Srbiji poslednjih godina.

Duboko je uznemiravajuća činjenica da su novinari napadnuti prilikom izveštavanja u vezi sa događajem od najvišeg formalnog značaja za očuvanje demokratskog poretka u Srbiji, a to je inauguracija predsednika Republike, konstatuje se u saopštenju.

Ali, to nije sve, navodi Fondacija, koja se poziva na svedočenje novinara Insajdera i Vajsa i ukazuje da su napadači, na upozorenje novinara da će zvati policiju, odgovorili: „Policija vam ne može pomoći“.

Policija ne samo da nije reagovala, nego je, posle incidenta, legitimisala novinare, a ne napadače. Prema tvrdnjama novinara, policija je ostala po strani i prilikom drugih napada, objašnjava se u saopštenju.

Imajući to na umu, poruka koju su institucije danas svojim (ne)delovanjem poslale novinarima, ali i svim građanima Srbije, jeste zastrašujuća, upozorava Fondacija.

Zato je, prema stavu Fondacije, brza i efikasna reakcija policije i tužilaštva jedini odgovarajući način da se država izjasni o ovim događajima i javnosti Srbije odgovori na pitanje „da li bi sutra trebalo da se plašimo više nego danas?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari