Nakon nevremena, saniraju se štete u Užicu 1Posledice nevremena u Užicu/Foto: Privatna arhiva

 

Nakon obilne i jake kiše, koja je juče izazvala poplave u delovima Užica i pojednim selima, u toku je sanacija šteta, a građani su upozoreni na opasnost od novih padavina.

Zoran Militarov, član Gradskog štaba za vanredne situacije, naveo je da je „za veoma kratko vreme palo oko 40 litara kiše po kubnom metru“.

„Nije bilo klasičnih zapušenja, nego ogromnu količinu padavina nisu mogli da prihvate vodotokovi“, kazao je Militarov i dodao da je vodostaj „Koštičkog potoka, za samo desetak minuta, porastao za skoro jedan metar“.

On je oceno da je je „količina padavina bila veća od onih koje su izazvale poplave 2014. godine“.

Najveći problemi su bili u Volujcu i centru grada, u Ulici Kneza Lazara gde je pukla zaštitna rešetka pa se, kako je rekao, zacevljeni deo začepio, zbog velike količine mulja, nanosa i drveća“.

„Voda je prodrla u oko 20 stambenih i 15 privrednih objekata, ali i u stambene zgrade“, kazao je Militarov.

Oštećene su, dodao je, obale Gluvaćkog potoka, struje nije bilo u delovima Sevojna i Potpeća, a i dalje ima problema u vodosnabdevanju  Potočanja i Zlakuse.

Nakon nevremena, saniraju se štete u Užicu 2
Zoran Militarov/Foto: Grad Užice

Militarov je kazao da će posle čišćenja začepljenja, uklanjanja velikih količina mulja i drugog nanosa sa javnih površina i iz stambenih i poslovnih zgrada, kao i ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata, uslediti dezinfekcija.

„Nadamo se da ćemo to završiti, najkasnije, sutra“, naveo je Militarov i objasnio da je na tim poslovima angažovana mehanizacija gradskih javnih preduzeća.

Opasnost od novih padavina

„Ono što nas zabrinjava je najava novih padavina i apelujemo na građane da budu oprezni, a mi ćemo biti na raspolaganju koliko naše mogućnosti dozvoljavaju da pružimo adekvatnu pomoć i zaštitu”, poručio je Militarov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari