Nakon požara u fabrici "Kemis" u Mišaru: Nema zagađenja vode, vazduha i zemljišta 1Foto: Šabac

Nakon požara u fabrici „Kemis“ u Mišaru meštani ovog sela više puta su javno protestovali i žalili se na posledice po životnu sredinu.

Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Beograd, od koga je Gradska uprava naručila analizu vode, vazduha i zemljišta prezentovali su rezultate ispitivanja koji pokazuju da požar nije imao direktnog uticaja na životnu sredinu.

– Obavili smo ispitivanje stanja životne sredine u naselju Mišar, da bi se utvrdile posledice nastalog požara u pogonu „Kemis“ d.o.o. Ispitali smo kvalitet zemljišta, vode iz jednog seoskog bunara i vazduha sa dve lokacije, kako bismo utvrdili postojeće trenutno stanje životne sredine. Ispitivanja koja smo sproveli u prethodnom periodu su pokazala da nema direktnih znakova ili dokazanih uticaja na životnu sredinu kao posledica požara, kao ni na delatnosti u okruženju mesta koje smo uzorkovali. Ispitivanja vazduha su pokazala da je vazduh bio potpuno nezagađen, bez odstupanja parametara koji su ispitivani. Što se tiče zemljišta, bila su izvesna odstupanja koja se ne mogu direktno dovesti u vezu sa posledicama požara. Došlo je do odstupanja određenih parametara kao što su određeni teški metali, a tumačenja ćemo detaljno predstaviti meštanima Mesne zajednice „Mišar“. Na sreću, ne vide se direktni uticaji zone koju smo ispitivali na životnu sredinu i na okruženje, rekao je dr Dragan Pajić iz Zavoda za javno zdravlje Beograd na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave i Mesne zajednice „Mišar“.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić istakao je da su mesta na kojim je obavljeno uzorkovanje izabrana u dogovoru sa meštanima Mišara.

– Pored inspekcijskih nadzora, Grad je u saradnji sa meštanima i sa MZ „Mišar“ doneo odluku da angažuje nezavisnu instituciju. Angažovan je Zavod za javno zdravlje Beograd, kako bi obavio sve neophodne analize i kako bismo se uverili u ispravnost i kvalitet zemljišta vode i vazduha na navedenoj teritoriji. Zavod za javno zdravlje Beograd je dostavio analize i mi smo sazvali sastanak da bi otklonili sve sumnje. Obrazlažemo izveštaj, nema negativnih efekata nakon požara. Sve analize obavljene su u saradnji sa meštanima Mišara, a lokacije za uzorkovanje su odabrane u saradnji sa njima, rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari