Napadi na istraživačke novine proprimili razmere krize 1Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

Napadi na istraživačke novinare u Evropi poprimili su razmere krize, ocenila je u intervjuu za Glas Amerike koordinatorka za Evropu i Centralnu Aziju u Komitetu za zaštitu novinara Nina Ognjanova.

Ona je poručila da rešavanje nedavnog napada na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić mora biti prioritet za vladu Crne Gore.

„Crnogorske vlasti moraju da sprovedu agresivnu, nezavisnu i efikasnu istragu i da pronađu odgovorne za brutalni napad na Oliveru Lakić i pre toga za bombaški napad na Seada Sadikovića, još jednog istraživačkog novinara, koji je napadnut manje od mesec dana pre Olivere Lakić“, poručila je Nina Ognjanova.

Komitet za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, upozorio je da novinari u Crnoj Gori, ali i drugim evropskim zemljama rade u izuzetno neprijateljskoj atmosferi.

Ona je kazala da o činjenici da novinari nisu bezbedni, niti zaštićeni, svedoče ubistva novinara na Malti i u Slovačkoj, Dafne Karuane Galicije i Jana Kucijaka, kao i napad na Oliveru Lakić.

Prema njenim rečima, najugroženiji su oni koji izveštavaju o organizovanom kriminalu i korupciju, a krivac za „trenutnu sumornu medijsku sliku“ na evropskom tlu je nekažnjivost.

Opasnoj atmosferi za novinare doprinosi i neprijateljska retorika koja dolazi sa najviših nivoa vlasti što je, smatra Nina Ognjanova, slučaj na Balkanu, ali i u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Zbog postojeće situacije, Komitet za zaštitu novinara poručuje da bi rešavanje slučajeva napada trebalo bude prioritet ne samo za vlade, već i za Evropsku uniju.

„EU je veoma svesna pritiska na njene institucije da sa domaćim vladama pronađu brzo i efikasno rešenje za ovu krizu. Sloboda medija mora biti prioritet agendi bilateralnih i multilateralnih sastanaka i sporazuma. I ako se ti zločini ne reše, ne treba nastaviti uobičajenu komunikaciju“, kazala je Nina Ognjanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari