Napadnut nekadašnji LGBT aktivista Marko Milovanović 1Ilustracija Udruženja "Da se zna!"

Nekadašnji LGBT aktivista Marko Milovanović napadnut je juče kada se vraćao s posla, saopštilo je na svom Fejsbuk profilu Udruženje “Da se zna”.

Kako je navedeno, trojica nepoznatih muškaraca Milovanoviću su prvo dobacivala homofobične pokliče, a potom su ga i fizički napali.

Tom prilikom je zadobio prelom palca. ⁣

Udruženje “Da se zna!” ukazuje da se slučaj prijavljen policiji, te da se čeka tok istrage i dalje postupanje nadležnih organa.

“Ovaj napad je još jedan pokazatelj položaja LGBT+ osoba u Srbiji, i da su one svakodnevno izložene mogućim napadima zbog svog ličnog svojstva. ⁣Prema nalazima iz našeg poslednjeg izveštaja koji se bavi protivpravnim incidentima nad kvir osobama, 6 od 10 incidenata motivisanih homo i transfobijom ostaje nevidljivo za nadležne organe, a glavni razlog ovakve brojke jeste nepoverenje LGBT+ ljudi državnim organima”, navode iz “Da se zna!”.⁣

Kako ukazuju, adekvatnim sankcionisanjem napada na LGBT+ zajednicu i dostojanstvenim postupanjem prema prebrodiocima/teljkama država bi ohrabrila zajednicu da ovakve slučajeve prijave, dok bi vinovnicima ovakvih krivičnih dela bio poslat signal da niko u Srbiji ne sme biti ugrožen zbog svojih ličnih svojstava. ⁣

“Stojimo solidarno uz Marka i želimo mu brz oporavak, a naše udruženje će pratiti tok ovog slučaja”, piše na Fejsbuk profilu Udruženja “Da se zna!”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari