Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dodelilo je u nadležnost Javnom preduzeću za zaštitu životne sredine u Prokuplju starateljstvo nad brdom Hisar, najpoznatijem izletištu Prokupčana, izjavio je direktor tog preduzeća Miroljub Krasić. On kaže da će to izletište, koje se prostire na 27,5 hektara, biti zaštićeno i uređeno na osnovu već urađenog plana.

Ministarstvo će uložiti sredstva u izgradnju ograde koja će Hisar zaštititi od bespravne seče šume i u izgradnju savremene trim-staze oko brda.

– Učinićemo sve kako bi Hisar, koji predstavlja zaštitni znak Prokuplja na kome se nalaze brojna arheološka nalazišta i ostaci drevnog Jug Bogdanovog grada sa velikom letnjom pozornicom, učinili još prijemčivijim za posetioce, izletnike i rekreativce – kazao je Krasić.

On je objasnio da će sa prvim prolećnim danima krenuti akcija uređenja brda i sadnja mladica hrasta, bora i drugog dekorativnog drveća.

– Prvi put uvešćemo i turistički vozić koji će posetioce prevoziti asfaltiranim putem kroz šumu, od podnožja do vrha Hisara, gde se nalazi zgrada nekadašnjeg stacionara, a sada turistički objekat, zadužbina humaniste i nekadašnjeg ministra zdravlja Alekse Savića – kazao je Krasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari