Naprednjaci i od atentata prave propagandu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Od momenta kada je ministar policije Aleksandar Vulin u petak uveče dramatično saopštio da se na predsednika Srbije Aleksandra Vučića sprema atentat, saznali smo ko ga sprema (Radoje Zvicer), kada su članovi kriminalne grupe nameravali da ga ubiju, kao i da za tu nameru nabavljaju oružje.

Smenjivali su se predstavnici vlasti o objavljivanju informacija, a najviše ih dao sam predsednik u intervjuu za televiziju Pink, iz voza, tokom promotivne vožnje na relaciji Beograd – Novi Sad.

Sagovornici Danasa smatraju da je neozbiljno i nikad viđeno da se o atentatu govoru u medijima i da se tako osumnjičeni, koji su navodno na poternici, pripreme za bekstvo, umesto da se ove informacije objave kada nadležne službe urade svoj posao i uhapse potencijalne ubice.

Takođe, život predsednika Srbije dodatno je ugrožen unapred objavljenom najavom ubistva.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić navodi za Danas da bismo u normalnoj demokratskoj državi za pokušaj atentata na predsednika države čuli tek pošto policija uveliko pohapsi atentatore i njihove nalogodavce, „a ne iz voza pink boje koji stoji na koloseku za nigde“.

– Ovolika upotreba propagandne matrice o pripremi atentata na Vučića, nesumnjivo ugrožava bezbednost predsednika i značajno opterećuje rad bezbednosnih službi. Jer ako režim sto puta zavrti istu priču o atentatu i sve ostane na tome – nikad ne bude rasvetljeno ko je spremao atentat i niko nikad ne bude uhapšen, a kamoli optužen – onda je logično da ni u sto prvu priču niko više neće verovati, niti posebno obratiti pažnju. U tome je opasnost koju Vučić sam sebi stvara. Prosto je neverovatno sa kojom lakoćom oni pričaju o atentatima, ubistvima, smrti, krvi… To je neopisiva i neshvatljiva neodgovornost i nenormalnost – ističe Rakić.

Profesor prava Bojan Pajtić naglašava da se saznanja o pripremama atentata u ozbiljnim državama ne saopštavaju medijima, te da se to čini tek kad se atentat spreči i pohapse svi zaverenici.

– Ukoliko se u medije izlazi pre toga, praktično se potencijalni atentatori i njihovi pomagači upozoravaju i omogućava im se da izbegnu pravdu ili prikriju tragove. Režim koristi sve teme u predizborne svrhe, što urušava institucije, a šalje i lošu poruku stranim službama koje sa našim dele informacije. Strana služba bezbednosti koja je informisala srpske bezbednosne strukture učinila je to da bi se po saopštenim saznanjima operativno postupalo, a ne da bi se od strogo poverljivih informacija pravila kampanja. Neozbiljan i neodgovoran pristup jednoj izuzetno osetljivoj temi – ističe Pajtić za Danas.

Predsednik Srbije naveo je u intervjuu za Pink da je samo pročitao informaciju Evropola da se sprema atentat na njega i da ne zna ništa više o tome, jer, kako je dodao, o svemu brinu nadležni organi, pa nema šta da se brine.

Vučić je rekao da se imena sedam ljudi, iz različitih zemalja, nalazi na listi onih koji su želeli da organizuju atentat i da nije ni za koga od njih čuo, niti je ikoga od njih video.

Prema njegovim rečima, jedna evropska zemlja je prosledila operativna saznanja o tome i dali su dosta detalja. S obzirom da se proteklih godina barem jednom nedeljno na naslovnici nekog tabloida pojavi vest o tome da se na Vučića priprema atentat (uvek različiti nalogodavci – Hrvati, Milo Đukanović, „Šiptari“, strane ambasade, opozicija…“) kao i da su predstavnici vlasti u više navrata govorili da je sprečeno ubistvo Vučića – u Potočarima, Jajincima, na otvaranju spomenika Stefana Nemanji…, mnogi su najnoviju informaciju u ponovnoj ugroženosti Vučićevog života dočekali sa rezervom, čak i nevericom.

Među njima je i advokat Vladimir Gajić koji ocenjuje za Danas da „laži Vučićeve progebelsovske propagande nemaju dno“.

– Blizu su da dovedu naciju do nivoa da ljudi više ne veruju ni u šta. Rijaliti atentat treba da pokrije neuspeh na referendumu jer oni dobro znaju da su i referendum pokrali. Ne znam kako se osećaju sudije i tužioci koji su verovali u ustavne promene? Da će im krađa narodne volje doneti nezavisnost? Priča o atentatu je ista kao i priča o prisluškivanju Vučića. Jedna obična, presna laž koja neće imati svoj ishod u pravnom pogledu. Atentati, Rio Tinto, kandidati, sve je sada u funkciji zaboravljanja referenduma. Nažalost u tom rijalitiju svi učestvuju, bez razlike i to je društvena katastrofa – smatra Gajić.

Podsetimo, ministar policija Aleksandar Vulin saopštio je da je MUP 14. januara dobio informaciju posredstvom Evropola da je organizovana kriminalna grupa, na čijem je čelu vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, sa ciljem atentata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Kada smo se uverili u kvalitet i vrednost dobijene informacije, pripadnici MUP-a, BIA, zajedno sa predstavnicima Evropola i partnerskih službi, pokrenuli smo opsežnu akciju na utvrđivanju identiteta svih pripadnika ove zločinačke organizacije koja za cilj ima ubistvo predsednika Vučića“, rekao je ministar policije.

Nakon Vulina, u petak uveče obratila se i premijerka Ana Brnabić sa TV Prva navodeći da je atentat planiran za polovinu februara.

„Naše službe rade na tome da nađemo ta lica i sprečimo ubistvo. U toj informaciji je označen Radoje Zvicer, da on to organizuje. Da li je on na čelu te kriminalne grupe ne znam, i u to sumnjam i mislim da postoji neko ko je iznad njega a ko je i da li postoji, utvrdiće istraga“, rekla je Brnabić.

Potom se u pisanoj izjavi oglasio i ministar odbrane Nebojša Stefanović uveravajući javnost da će vojne službe bezbednosti i specijalna jedinica ‘Kobre’ preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti da spreče bilo kakvo ugrožavanje predsednika Vučića. Ko stoji iza Zvicera? Premijerka Ana Brnabić navela je da sumnja da je nalogodavac ubistva predsednika Radoje Zvicer, već da je neko od njega to naručio.

Sličnog mišljenja je šefica Informativne službe SNS-a Vladanka Malović koja je u saopštenju stranke o atentatu napisala da se zna „ko politički i u svakom smislu“ u Srbiji želi da ubije Vučića. Tabloid Alo navodi da koalicija Priština-Zagreb-Sarajevo „priželjkuje haos u Srbiji“, a pored njih ostali tabloidi dodaju i „delove poraženog DPS režima u Crnoj Gori“, zemlje van regiona i pojedine ambasade.

Sotirovski: Hoće li se oglasiti opozicija?

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ocenila je, komentarišući informaciju o pripremi atentata na predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, da je „do sada pretila opozicija, a ovog puta, to za njih radi neko drugi“.

– Do sada je pretila opozicija, ovog puta, to za njih radi neko drugi. Pitam se sada da li će politički neistomišljenici osuditi napad na predsednika ili će prećutati i time jasno staviti do znanja svima da je spremanje atentata na predsednika države za njih uobičajeno i čak poželjno? – navela je na svom oficijelnom fejsbuk nalogu Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS. Sotirovski je kazala da su „predsednik i njegova porodica odavno meta opozicionih političara, kriminalnih grupa i onih koji žele da oslabe Srbiju“.

Ona je upitala „da li će sada ‘neverne Tome’ reći da se izmišlja još jedan atentat na predsednika Aleksandra Vučića“, te poručila da „predaja nikada nije bila, niti će ikada biti opcija!“.

Predsednik Srbije Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin prethodno nisu govorili da je opozicija na bilo koji način „uključenja“ u planiranje atentata na Vučića. Vučić je kazao da je samo pročitao informaciju Evropola da se sprema atentat na njega.

On je rekao da je „video imena sedam ljudi, iz različitih zemalja, koja se nalaze na listi onih koji su želeli da organizuju atentat, i da nije ni za koga od njih čuo, niti je ikoga od njih video“. Vulin je prošlog petka saopštio da je ubistvo predsednika Srbije planirala kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, jedan od vođa „kavačkog klana“. Z. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari