Načinjen je napredak naročito kada je reč o primarnom suficitu Grčke, kazao je novinarima grčki premijer Aleksis Cipras nakon petočasovnih razgovora u Briselu ukazavši da će se razgovori sa kreditorima nastaviti „u narednih nekoliko dana“, prenosi Katimerini.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Cipras je rekao da je stav Evropske komisije tokom razgovora bio „konstruktivan“ istakavši da su dve strane „veoma blizu“ dogovora. Optimizam su izrazili i Ciprasovi sagovornici iz Brisela – predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i šef Eurogrupe Jerun Dijselblum.

„Dobar, konstruktivan sastanak“, kaže se u saopštenju Evropske komisije i dodaje da se „razgovori nastavljaju“. Dijselblum je, prenosi grčki list, bio tipično sažet u izjavama istakavši da su „razgovori bili „veoma dobri“.

Cipras je priznao na razlike koje treba premostiti. Pri tom, kako piše grčki dnevnik, premijer je mislio na predložena smanjenja penzija koja za Grčku nisu prihvatljiva. Cipras je ukazao da je grčka vlada iznela „realistične predloge“.

Na pitanje novinara da li će Grčka moći da isplati narednu ratu Međunarodnom monetarnom fondu, Cipras je odgovorio: „ne brinite u vezi s tim“ ukazujući da je njegova zemlja već platila milijarde MMF-u.

Grčka ne može da prihvati dogovor „keš za reformu“ pod uslovima koje je Junker predložio, kazao je ranije zamenik grčkog ministra brodarstva i Egeja Todoris Dritas. On je ukazao da se Atina neće povinovati zahtevima međunarodnih poverilaca. „Ono što je predložio Junker tokom razgovora ispod je naših očekivanja na svaki način“, kazao je Dritas za grčku televiziju.

Uslovi za 35 milijardi evra

Grčkoj bi mogla biti izdvojena finansijska pomoć u iznosu od 35 milijardi evra do 2020, izjavio je u četvrtak predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. „Grčka bi mogla dobiti značajnu sumu – 35 milijardi evra – do 2020. uz uslov da realizuje programe koji omogućavaju našim grčkim prijateljima da sami upravljaju tim sredstvima“, rekao je Junker u Briselu, prenosi Sputnjik. Junker je izjavio pred članovima evropskog Regionalnog komiteta da „bi hteo da se ekonomski rast vrati u Grčku“. „Želeo bih i da grčka Vlada i grčka administracija iskoriste sredstva koja su rezervisana za njih“, zaključio je Junker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari