Narandžaste cipele i gerberi u Zrenjaninu za žene stradale u porodičnom nasilju 1Foto: Beta/Ljiljana Stupar

Špalir 19 narandžastih pari cipela, kao simbol broja žena koje su u 2021. stradale u porodičnom nasilju, postavljen je danas na glavnom zrenjaninskom trgu ispred Gradske kuće povodom početka obeležavanja kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Na kraju špalira postavljen je transparent „Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više“, na svaku cipelu položen je narandžasti gerber, a žene koje su učestvovale u obeležavanju kampanje nosile su narandžaste ešarpe.

Gerbere su položili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa svojim saradnicima, načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, predstavnice Centra za socijalni rad i Centra „Most“, kao i odbornice zrenjaninske Skupštine.

Gradonačelnik Salapura je kazao da su 19 narandžastih pari cipela simbol broja žena koje su u 2021. godini, izgubile život od strane nekog člana porodice i da je važno otvoreno razgovarati o problemu nasilja nad ženama.

Salapura je kazao da će u Zrenjaninu u narednim danima biti organizovane tribine i okrugli stolovi, edukacije, a da će Vodotoranj u centru grada svih dana biti osvetljen narandžastom bojom.

„Da bismo prevazišli ovaj problem bitno je da se žene ekonomski osnaže, a mi smo prošle nedelje, po prvi put, raspisali konkurs za ekonomsko osnaživanje žena i podsticaj razvoju ženskog preduzetništva i za tu namenu izdvojili smo dva miliona dinara“, rekao je gradonačelnik.

Direktorka Centra za pružanje socijalne zaštite „Most“ Nevena Montresor podsetila je da ta ustanova u okviru svojih delatnosti ima Prihvalitilište za žene i decu žrtve nasilja i trgovinu ljudima, kao i Produženo stanovanje za žene i decu žrtve nasilja u porodici i žrtve trgovine ljudima.

Motresor je ukazala da se u cilju prevencije organizuju radionice sa mladima u školama gde se vode razgovori o tome šta jeste ljubav, a šta nije, kao i šta je partnerstvo i šta ne.

„U našem društvu nažalost, oni ne prepoznaju to kao nasilje, nego kao ljubomoru i za njih jedan šamar nije nasilje i slično, i to je ukorenjeno u našem društvu, ipak, žene se sve više osmeljuju da prijavljuju nasilje“, kazala je ona.

Navela je i da je „zrenjaninski model“ poznat model u Srbiji, a to je multisektorska saradnja izmedju policije, tužilaštva, Centra za socijalni rad i Centra „Most“ kao zadnje karike u zbrinjavanju tih žena koje se osamostaljuju i kreću u život bez nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari