Naredni protest prosvetara 11. septembra 1Foto: FreeImages / Piotr Lewandowski

Nova školska godina u nekim školama danas je počela štrajkom sa skraćenim časovima na 30 minuta.

Sindikati prosvetnih radnika kažu da su u štrajku učestvovali zaposleni u oko 1.000 škola u Srbiji dok Ministarstvo prosvete još sabira podatke.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, izjavila je na jučerašnjoj konferenciji da je odziv u školama članicama tog sindikata bio odličan. Ona je rekla da su nastavnici na različite načine izrazili neslaganje sa namerom države da nastavnike ostavi u osmog platnoj grupi. Neki su držali časove po 30 minuta, negde su nastavnici kasnili na čas 15 minuta, drugi su izlazili ranije…

Predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja su ponovili da ne odustaju od zahteva da svi zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme budu u devetoj platnoj grupi i prvom platnom razredu. Oni su najavili da će naredni štrajk biti održan 11. septembra i istakli da čekaju poziv na pregovore. Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, rekla je da je taj sindikat, kao deo centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije, prisustvovao jučerašnjem sastanku sa ministrima finansija i državne uprave Sinišom Malim i Brankom Ružićem, na kojem je dogovoreno da oni Vladi iznesu stavove prosvetara.

Vesna Vojvodić, portparolka GSPRS „Nezavisnost“, kaže da je u jednoj novobeogradskoj školi bilo pritisaka na zaposlene da ne štrajkuju, da je dolazila policija i tražila spiskove nastavnika koji drže časove po 30 minuta. Bilo je i slučajeva da se školama javljaju pojedinci koji se predstavljaju kao policijski službenici i na taj način vrše pritisak.

A prvi dan nove školske godine predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević obišli su OŠ „Čeh Karolj“ u Opštini Ada, koja je nakon više od 100 godina rekonstruisana.
– Tokom letnjeg raspusta završili smo rekonstrukciju 18 škola širom Srbije, a ova škola u Adi je jedna od njih, u čiju je rekonstrukciju uloženo 82 miliona dinara – rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari