Narendra Modi potvrido da će Indija od Francuske kupiti 26 borbenih aviona i tri podmornice 1EPA-EFE/BERTRAND GUAY / POOL MAXPPP OUT

Indijski premijer Narendra Modi doputovao je danas u zvaničnu posetu Francuskoj i potvrdio da će Indija od Francuske kupiti 26 borbenih aviona „Rafal“ i tri podmornice „Scorpene“.

Dogovor o kupovini dolazi u trenutku kada Francuska intenzivira političke i komercijalne veze sa Indijom, pokušavajući da je otrgne od Rusije, koja je njen glavni snabdevač oružjem, prenosi Politiko.

Modi se u Parizu danas sastao sa francuskom premijerkom Elizabet Born, potom će večerati sa predsednikom Emanuelom Makronom, a sutra će prisustvovati tradicionalnoj paradi na Jelisejskim poljima.

Francuska i Indija obeležavaju 25. godišnjicu strateškog partnerstva i spremne su da predstave mapu puta za narednih 25 godina bilateralne saradnje.

Pariz i Nju Delhi će u petak objaviti nove investicione projekte u sektoru transporta, energetike i svemira, rekao je Politiku francuski diplomata, ali nije naveo koje će kompanije u to biti uključene.

Zna se, međutim, da francuski energetski gigant EDF godinama pregovara o prodaji šest nuklearnih reaktora Indiji, a francuska železnička kompanija Alstom više puta je isporučivala vozove indijskim železnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari