Narodna patrola sprečena da ode do Ambasade SAD 1Foto: N1

Jake policijske snage nisu dozvolile demonstrantima da danas priđu Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, gde su hteli da protestuju u znak podrške Srbima na Kosovu.

Demonstranti su potom otišli do televizije Pink, koju su optužili da izveštava u korist vladajuće Srpske napredne stranke.

Ispred Pinka okupljenima se kratko obratio vođa „narodnih patrola“ Damnjan Knežević, nakon čega je situacija bila prilično mirna, a okupljeni su skandirali vlasniku te televizije da mu je sin ubica, preneo je reporter televizije N1.

Bilo bi ludilo ako neko misli da mi možemo da naudimo američkoj ambasadi. Tamo ne može da se priđe. Hoćemo da podržimo naše građane na Kosovu da sutra ne izađu na izbore. Ova ambasada bormbardovala je naš narod, a zajedno sa pripadnicima KFOR bili su odgovorni za nasilje od pre nekoliko dana, rekao je Knežević.

Poručujem građanima na Kosovu i Metohiji, dodao je, da neće biti sami i samo jedan metak da se opali neće nam trebati PCR testovi na nekakvoj granici, ponovo će proći kao što je bilo 2011. godine.

Demonstranti su se nakon kratkog zadržavanja ispred Pinka ponovo uputili prema ambasadi SAD, ali ih je žandarmerija opet zaustavila na pola puta.

Zastali su ispred Ambasade Albanije, uzvikujući „Kosovo je srce Srbije“, a policajcima koji su tu bili poručili su „Idite na Kosovo“, preneo je RSE.

Pored pesama o Kosovu, uzvikivali su pogrdne reči za Albance i uvrede na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Potom su otišli do kružnog toka kod bolnice „Dragiša Mišović“, a protest je završen nakon nešto više od sat vremena kod spomenika Milanu Tepiću i Herojima sa Košara.