Narodna stranka u Kragujevcu traži otvaranje Zelene pijace 1Foto: Beta/Milan Timotić

Narodna stranka u Kragujevcu traži od nadležnih otvaranje Zelene pijace u tom gradu i predlaže nekoliko mera zaštite i kupaca i prodavaca od širenja korona virusa.

„Dolaskom smrtonosnog korona virusa i uvođenjem vanrednog stanja, seljaku koji nas hrani, a po potrebi brani, država i grad su se „odužili“ tako što su mu zatvorili tržište, smatrajući da je kupovina voća i povrća bezbednija u zatvorenim prostorima – hipermarketima i prodavnicama, nego na zelenim pijacama“, navodi se u saopštenju.

Upozoravaju da je zatvaranjem zelenih pijace direktno ugrožen opstanak srpskog zemljoradnika i njihovih porodica  kojima je ovo jedini izvor prihoda.

„Vlast do sada nije predložila ni jednu kriznu meru za podršku poljoprivrednicima već samo mere jeftinog politikanstva, dok su uvođenjem mera zabrane kretanja itekako otežali njihov život i rad“, smatraju u toj stranci u Kragujevcu.

Narodna stranka u Kragujevcu je predložila niz zaštitnih mera na zeleni pijaca,  da budu kompletno dezinfikovane pre i posla rada,  prodavcima obezbediti lična zaštitna sredstva i da  bude jedan ulaz i izlaz sa dezinfekcionim barijerama.

Kupcima obezbediti maske i rukavice bez kojih ne mogu da uđu na pijacu.

Kapacitet pijace treba da bude smanjen tako da svaka druga prodajna tezga bude slobodna, a pored jedne tezge da bude samo jedan kupac.

Predlaže se i da poljoprivrednike koji prodaju rasad treba izmestiti na druge lokacije na kojima će prodavati uz poštovanje zaštitnih mera.

„Pojačanu kontrolu prodaje pod ovakvim uslovima mogli bi da vrše pripadnici komunalne policije ali i zaposleni u JKP Šumadija uz obaveznu saradnju sa stručnjacima iz kragujevačkog Instituta za javno zdravlje“, zaključili su u Narodnoj stranci u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari