Budžet SO Vlasotince za 2009. godinu iznosiće oko 379 miliona dinara, što je za oko jedne petine manje nego u ovoj godini – odlučili su odbornici na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta.


Po rečima Boška Stančića, predsednika Opštine Vlasotince, sredstva od 25 miliona dinara, za koliko je budžet umanjen, biće usmerena za namirenje kreditnih obaveza za Sportsku halu čija je gradnja završena.

Iako će budžet biti skromniji, za plate opštinskih činovnika izdaci su povećani za oko 1,6 miliona dinara, što je naišlo na negodovanje opozicije. U vladajućoj koaliciji, koju trenutno čine DSS, NS, narodnjaci i SPS, međutim, smatraju da su kritike bez argumenata, jer su zarade činovnika u lokalnoj samoupravi skromne.

– Planiramo da deo budžeta, a to je oko 20 odsto sredstava, uložimo u završetak magistralnog puta M9, ali i u gradnju, odnosno adaptaciju više gradskih i seoskih ulica, kao i rešavanje vodosnabdevanja grada – kaže Stančić.

Inače, kako to biva kada zasedaja lokalni parlament u Vlasotincu, bilo je dosta nesporazuma, a najviše se raspravljalo oko mandata radikala, odnosno narodnjaka. U ovom kraju, što je izuzetak u Srbiji, svi odbornici koji su ušli u lokalni parlament sa liste radikala, njih devetoro, prešli su u narodnjake Tomislava Nikolića, uključujući i aktuelnog predsednika SO Vlasotince, Velibora Stojkovića, dugogodišnjeg najuticajnijeg radikala u ovom kraju i nekadašnjeg poslanika u Skupštini Srbije.

O zahtevu radikala da im se vrate odbornički mandati većje raspravljano na sednici Administrativnog dbora, ali je odbijen, jer je bio nepotpun. Grupa odbornika Demokratske stranke, koja je trenutno u opoziciji, zahteva razrešenja spora, odnosno vraćanje mandata SRS makar i sudskim putem. Tako se prvi put dogodilo da demokrate brane radikale, a deo vladajuće većine smatra da iza toga stoji dogovor o davno najavljenom rušenju sadašnje vlasti i formiranju nove većine, kao i izboru novih opštinskih funkcionera.

U nedavnom saopštenju za javnost iz OO DS Vlasotinca upućene su oštre kritike na račun aktuelne vlasti koja je optužena za nezakonito trošenje ionako skromnih budžetskih sredstava.

Na poslednjoj sednici SO Vlasotince izabrano je i nekoliko direktora. Tako će ubuduće Narodnom bibliotekom Desanka Maksimović, koja je podstanar posle požara 1. aprila ove godine, rukovoditi Srboljub Takić(SPS), politikolog.

Pomoć bračnim parovima

Opština Vlasotince odlučila je da za veštašku oplodnju mladih bračnih parova u klinici dr Stojkovića u Leskovcu bude izdvojeno 1,5 miliona dinara. Zaključeno je da kriterijumi oko slanja bračnih parova naknadno budu utvrđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari