Prvi put, u formatu lista, Naš TRAG (časopis za književnost, umetnost i kulturu) pojavio se iz štampe sredinom 1994. Od samog početka njegovo uredništvo podarilo je čitaocima veliki broj raznovrsnih rubrika i iskazalo jasnu nameru da novi časopis postane još jedno zborno mesto pisane reči i duhovnosti.

 Ostalo je upamćeno da su tada u Našem TRAGU redovno sarađivali Nikola Milošević, Alek Vukadinović, Danilo Nikolić, Radoslav Bratić i mnogi drugi istaknuti i značajni autori iz Srbije. Časopis je imao i stalnu kolumnu Ko, zašto i kako?, koju je potpisivao Vitomir Teofilović, književnik iz Beograda. Posle 17 štampanih brojeva, iz finansijskih razloga, nastaje dvogodišnja pauza, a početkom 2001, izdavač (Društvo Trag) i suizdavač (Biblioteka Radoje Domanović) pokreću novu seriju, u sadašnjem formatu. U toj seriji, računajući redovne brojeve, dvobroje, trobroje i „godišnjake“ (četvorobroje), kao i tematske brojeve objavljeno je 24 svezaka.

Iz godine u godinu Naš TRAG postaje sve zapaženiji i prepoznatljiviji u konkurenciji književne periodike. Uvode se i nove, retke, rubrike kao što su Šah i umetnost, SF, Galerija… uz stalne rubrike Proza i prevedena proza, Poezija, Književni portret, Ogledi i kritika… Poslednjih godina u časopisu se pojavljuju i dve značajne rubrike, Trag plus i Zauzeto, u kojima se objavljuju odabrani u naručeni tekstovi. Zato i ne čudi što časopis danas ima mnoštvo saradnika, među kojima su najznačajniji književnici, istoričari, filozofi, kritičari, satiričari, dramski pisci i pesnici. Sve vreme izlaženja časopis objavljuje i radove istoričara i umetnika iz Velike Plane.

I najnoviji dvobroj (1/2 za 2013, ukupno 59/60) Našeg TRAGA sabirnik je rubrika i tekstova raznorodnih žanrova. Svesku otvara prozno-poetski zapis Ljubomira Simovića Leto na Jelovoj gori. U rubrici Trag plus štampan je ogled Vesne D. Crepuljarević Tema jevrejstva kod Andrića i Kiša. Mileta Aćimović Ivkov autor je tekstova Televizija i ja i Magle sećanja, dok rubriku Ruska plejada čine stihovi sedmoro pesnika u prevodu Svetislava Travice. Prozom su, između ostalih, zastupljeni Milovan Marčetić i Saša Stojanović, a poezijom Miloje Dončić (dobitnik nagrade Milan Rakić). Tu je i književni portret Saše Hadži Tančića uz tekstove Branislava Petrovića, Dragana Tasića i Dušana Stojkovića, kao i ciklus pesama Hadži Tančića i njegove dve apokrifne kratke proze. Svetlana Velmar Janković, Albahari, Pantić, Ignjatović, Arbutina i Milan R. Simić sećaju se prve objavljene zbirke (pre 30 godina) Milenka Pajića Jednostavni događaji. U rubrici Ogledi/kritika su prilozi Radivoja Mikića, Aleksandre Ugrenović, Verice Tadić… Naš TRAG seća se Milorada Bate Mihailovića Beleškama o slikarstvu Bate Mihailovića Čarlsa Simića i u Galeriji našeg traga. Uz aforizme, u Baljkovom izboru štampani su i aforizmi učesnika 4. velikoplanjanskog Satira festa.

Naš TRAG štampa se uz finansijsku pomoć Opštine Velika Plana i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Glavni i odgovorni urednik je književnik Milan R. Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari