Nastava u OŠ “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru pod znakom pitanja 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Učenici novopazarske OŠ “Desanka Maksimović”, od sutra, bi trebalo da nastavu pohažaju u svojoj rekonstruisanoj školi. Tako je najavljeno minule sedmice. Danas neizvesnost traje i dalje.

Direktorka te osnovne škole Vildana Ćurkić, za Danas, je rekla da do sutra imaju saglasnost Ministarstva prosvete “da se nastava odvija u alternativnim prostorima” i da drugih informacija nema.

Kompletna rekonstrukcija škole i izgradnja sportske hale, počela je u novembru prošle godine. Početak radova označili su ministar za javna ulaganja i novopazarski gradonačelnik, Marko Blagojević i Nihat Biševac.

Tada je rečeno da će kapaciteti škole “u potpunosti biti rekonstruisani, uz unapređenje energetske efikasnosti, funkcionalne bezbednosti i izgradnju potpuno novih sistema za protivpožarnu zaštitu i nove fiskulturne sale sa više od 500 sedećih mesta”. Vrednost investicije je 4,9 miliona evra, koje je obezbedila država Srbija.

Iako je rok za završetak svih radova 15 meseci, najavljivano je da će ova školska godina početi normalno u novim prostorijama. Tek, pred sam početak školske godine, ispostavilo se da je sve daleko od obećanog.

Na brzinu su traženi alternativni prostori. Pronađeni su u najbližim osnovnim školama i lokalima u neposrednoj blizini škole “Desanka Maksimović”.

Učenici viših eazreda, od petog do osmog, mastavu pohađaju u OŠ “Rifat Burdžović Tršo”, gde nastava počinje pola sata ranije od uobičajenog vremena, zas ve su časovi skraćeni na 35 minuta, skraćeni su i odmori i nastava se odvija do 21 sat.

Za učenike prvih razreda, prostor je obezbeđen u OŠ “Stefan Nemanja”. Tamo su ustupljene dve učionice i nastava se odvija u dve smene bez skraćenja časova.

U najnezavidnijem položaju su đaci od drugog do četvrtog razreda, kojima je nastava organizovana u lokalima u neposrednoj blizini škole.

Za njih je škola, pod zakup, uzela pet lokala, u vlasništvu fizičkih lica. Sa vlasnicima su zaključeni ugovori o plaćanju zakona, ali direktorka Ćurkić o tim cenama ne želi da govoiri.

Roditelji učenika, koji nastavu pohađaju u improvizovanim učionicama, tvrde da su uslovi “ispod svakog nivoa”, klupe su na keramičkim pločicama i u tim prostorijama nema vode i toaleta, ali i prete da sa “prvim hladnim danima” neće decu slati u školu u lokalima.

Direktorka OŠ “Desanka Maksimović” tvrdi da su imali Savet roditelja i “da niko nije imao primedbe na organizovanu nastavu u lokalima u zoni škole”.

Radove, na rekonstrukciji škole i izgradnji fiskulturne sale izvodi konzorcijum na čijem čelu je novosadska firm “GAT”, koja radi rekonstrukciju i izgradnju Opšte bolnice u ovom gradu.

OŠ “Desanka Maksimović” izgrađena je 1961.godine i u njoj se nastava odvijala u tris mene. Njena rekonstrukcija, poslednjih godina, najavljivana je nekoliko puta i odlagana zbog pandemije korona virusa.

Pre više od dve decenije, u okviru te škole bila je počela izgradnja fiskulturne sale. Tada je saopšteno, da veliki projekat finansira Vlada Japana. Objekat nikada nije izgrađen, iako su bile postavljene i “stope”. O tome više niko ne govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari