Nastavlja se napetost između Nigera i suseda, zapadnoafrička delegacija u Niameju 1Foto: EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO

Delegacija zemalja zapadne Afrike stigla je danas u Nijamej da pokuša da postigne diplomatsko rešenje krize u Nigeru, gde su vojnici preuzeli vlast krajem jula, dok je u petak reginalna organizacija EKOVAS rekla da je spremna za vojnu intervenciju.

Delegaciju u Nijameju predvodi bivši predsednik Nigerije Abdulsalami Abubakar, saopštila je jedinica za komunikaciju Nacionalnog saveta za zaštitu otadžbine (CNSP) koja je preuzela vlast u Nigeru.

Abubakar je ranje bio u Niameju u ime EKOVAS-a, 3. avgusta, ali nije se sastao s novim moćnikom Nigera, generalom Abdurahamanom Tianijem, niti sa svrgnutim predsednikom.

Po izvoru bliskom EKOVAS-u, delegacija želi da prenese „poruku čvrstine“ vojnicima u Nijameju i da se sastane s predsednikom Bazumom koji je u zarobljeništvu.

Komesar za politička pitanja, mir i bezbednost te regionalne organizacije Abdel-Fatau Musa saopštio je u petak da ova misija ima za cilj da „nastavi mirni put za obnavljanje ustavnog poretka“ u Nigeru.

Diplomatski kanal je stoga i dalje na stolu EKOVAS-a koji je međutim u petak uveče nagovestio da je spreman da upotrebi silu da obnovi ustavni poredak u Nigeru.

„Spremni smo da intervenišemo čim dobijemo naređenje. Određen je i dan intervencije“, rekao je Musah posle dvodnevnog sastanka načelnika generalštabova Zapadne Afrike u Akri.

Po njegovim rečima, na tom sastanku su dogovoreni „strateški ciljevi, neophodna oprema i posvećenost država članica“ za moguću intervenciju.

Vojnom opcijom EKOVAS je pretio već nekoliko nedelja. Lideri Zapadne Afrike su 10. avgusta naredili raspoređivanje „spremnih snaga“, čiji su obrisi dogovoreni u petak u Akri.

Međutim, ni uslovi ni mogući datum akcije nisu objavljeni.

Još jedna diplomatska inicijativa bila je u petak: premijer Nigera Ali Mahaman Lamine Zeine sastao se sa delegacijom UN koju je predvodio Leonardo Santos Simao, specijalni predstavnik generalnog sekretara za Zapadnu Afriku i Sahel.

„Moramo prvo da saslušamo vlasti, njihovo gledište da zajedno proučimo put kako bi se zemlja što pre vratila normalnosti i ustavnoj zakonitosti. Uvereni smo da je to uvek moguće kroz dijalog“, izjavio je Simao posle sastanka.

U Niameju, novi režim za sada ostaje tvrd i potvrdio je da bi oružana intervencija bila „nezakonita i besmislena agresija“.

U subotu ujutro hiljade dobrovoljaca okupile su se kod stadiona Nijameja na poziv nekoliko organizacija da se registruju na spiskovima kao civilni pomoćnici potencijalno mobilisani kao podrška oružanim snagama, naveli su novinari AFP-a.

Više od tri nedelje od puča, uslovi pritvora svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma zabrinjavaju međunarodnu zajednicu i „pogoršaju se“ prema nigerijskom predsedniku Bola Tinubuu.

U intervjuu za Njujork tajms, novi premijer Nigera je uveravao u petak uveče da se Bazumu „ništa neće dogoditi“.

U satima odmah posle državnog udara, od Francuske je traženo da podrži moguću intervenciju nigerijske vojske da oslobodi Bazuma, saznao je danas AFP od jednog izvora.

Ali lojalisti su promenili strane i pridružili se pučistima. Zbog toga se nisu stekli uslovi da se „udovolji tom zahtevu za podršku“, rekao je izvor koji nije precizirao prirodu pomoći koju bi Pariz mogao potencijalno dati.

Oko 1.500 francuskih vojnika stacionirano je u Nigeru, po odbrambenim sporazumima dve zemlje, posebno za borbu protiv džihadista koji već godinama izvde krvave napade.

U utorak je najmanje 17 vojnika ubijeno u napadu u blizini Burkine Faso, najsmrtonosnijem od puča. Takođe je ove nedelje najmanje 28 civila poginulo u nasilju u nekoliko sela u blizini Malija, prema lokalnom zvaničnom izvoru koji nije precizirao prirodu tog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari