Posle pet nedelja nastavlja se suđenje grupi Veljka Belivuka 1foto FoNet Marko Dragoslavić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se, posle pet nedelja pauze usled praznika, nastavlja suđenje grupi Veljka Belivuka koja se tereti za sedam ubistava, otmice, silovanje i druga krivična dela.

Suđenje grupi Veljka Belivuka tokom prethodnih ročišta obeležilo je i svedočenje mladića I. S, za kog se veruje da je jedina njihova preživela žrtva.

Predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha je još jednom odlučila da isključi javnost sa glavnog pretresa dok svedoči I.S. zbog, kako je navela, očuvanja privatnosti oštećenog.

Ipak, budući da je suđenju pristupio veći broj studenata prava, ona je nakon kraće pauze i konsultacija sa ostalim članovima veća, odlučila da studenti budu pušteni nazad u sudnicu u svojstvu publike i stručne javnosti.

Svedok oštećeni I. S. je u svom ranije datom iskazu naveo da ga je više muškaraca na stadionu tuklo, mučilo, a potom i silovalo, a na jednom od prethodnih ročišta je do detalja opisivao trodnevno mučenje koje je, navodno, doživeo u prostorijama stadiona Partizana.

Svedočile i tri „misteriozne devojke“

Na poslednjem ročištu prošle godine pred sudskim većem svedočile i tri devojke koje je I. S, u jednom od svojih ranijih iskaza, pomenuo navodeći da su bile prisutne u restoranu na stadionu FK Partizan dok je on bio u susednim prostorijama mučen, zlostavljan i silovan.

Pomenute K. M, D. J. i D. V, inače studentkinje, pred sudskim većem negirale da su ikada svedočile bilo kakvoj vrsti mučenja oštećenog svedoka I. S, ali govorile i o svojim poznanstvima sa optuženima koji se dovode u vezu sa ovim delom, a za koje je D. V. istakla da su se družili, te da su bili „ekipica“.

Kako su navele dve devojke, oštećenog svedoka I. S. su videle na stadionu svega jednom, do dva puta, ali nikada sa vidnim povredama.

D. V. je istakla da je čula da je oštećeni svedok I. S. „valjda spavao na stadionu“, te boravio tamo i više nego ona.

Sve tri devojke su na pitanje advokatice Miljane Perendije o upadu maskiranih lica na stadion sa motkama odgovorile da za takav događaj nisu čule.

Sporni „rendž rover“

Svedočila je i bivša radnica rent-a-car agencije u čijem je vlasništvu navodno bio automobil marke „rendž rover“, a koji je, prema optužnici, bio jedan od automobila koji su odvezeni sa placa Igora Arizanovića neposredno po nestanku Zdravka Radojevića.

Svedok J. I, koja je tamo radila u periodu između 2019. i oktobra 2021. godine, navela je da je auto oduzeo inspektor, a da je poslednji put iznajmljen izvesnom D. B, u periodu od 29. septembra do kraja novembra 2020. godine.

On je taj automobil iznajmljivao i nekoliko puta ranije, uredno vraćao, ali i plaćao, a svedok je još dodala i da Zdravko Radojević isti nikada nije iznajmljivao.

Čiji je „mercedes GLE“?

Posle pet nedelja nastavlja se suđenje grupi Veljka Belivuka 2
foto Peđa Milosavljević / STARSPORT

Tokom prethodnih ročišta pred sudom se pojavio i izvesni Petra I, čoveka na čije ime se navodno vodio jedan od automobila Zdravka Radojevića,„mercedes GLE“ kom se gubi trag uoči Radojevićevog nestanka.

On je demantovao ranije datu izjavu, te istakao da automobil, koji se povezuje sa Radojevićem, nije prodao njemu, već izvesnom Vojkanu M. u januaru 2020. godine, te da mu je on nekoliko meseci kasnije saopštio da je pomenuti automobil predao u vlasništvo Radojeviću.

Svedok je istako da je postojala i izvesna sumnja da Vojkan M. isti nije prodao, već izgubio „na kocki“.

Iako je autu istekla registracija u aprilu ili maju, kako se priseća, te tada bio odjavljen, isti je ostao da se vodi na Petra I. do 23. novembra 2020. godine, kada ga, ugovorom o poklonu, predaje u vlasništvo izvesnom Miliji C.

Radojević je, prema navodima optužnice, nestao 10. novembra, nakon čega mu se i do danas gubi svaki trag.

Petar I. je objasnio da mu je već sredinom leta Vojkan M. rekao da ukoliko ga neko bude pozvao oko spornog automobila, isti prepiše.

On je Radojevića poznavao, kako kaže, sa „karata“, odnosno kockanja, a za prvi njihov susret misli da se dogodio početkom 2020. godine.

Verbalni „klinč“ Miljkovića sa advokaticom

Prilikom postavljanja pitanja svedoku Petru I, drugooptuženi u ovom predmetu, Marko Miljković verbalno se sukobio sa advokaticom oštećene supruge Zdravka Radojevića, Jelenom Stojić, aludirajući kako je pokušavala da ucenjuje svedoke ne bi li iznudila izjave koje joj odgovaraju.

„Ako može da izađe advokatica da nju ispitujem“, rekao je Miljković reagujući na komentare advokatice Stojić, zbog čega ga je opomenula i predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha.

Advokatica Stojić je takođe uputila nekoliko oštrih rečenica na račun njegovog ponašanja, a potom je u kasnijem delu ročišta istakla da „razume njihovo ponašanje“, uzimajući u obzir poziciju u kojoj se nalaze.

Suđenje grupi Veljka Belivuka obeležilo i svedočenje izvesnog Pileta

Kao drugi svedok na pomenutom ročišto pojavio se Igor Arizanović Pile, koji je trebalo da svedoči još 23. novembra, ali je usled neplaniranog odlaganja ročišta i odsustva advokata jednog od okrivljenih narednog ročišta, a čijeg se branjenika iskaz Arizanovića direktno tiče, njegovo svedočenje dogodilo tek 11. decembra.

Kako se ranije moglo čuti na suđenju, Arizanović je bio je poslovni saradnik Zdravka Radojevića iz Koteža, odnosno sa njim je držao auto-plac sa kog je posle Radojevićevog nestanka i ubistva grupa muškaraca, za koju se sumnja da su pripadnici Belivukove grupe, odvezla više skupocenih automobila.

Ipak, Arizanović je te navode delimično demantovao, navodeći da pomenuti auto-plac drži sa svojim kumom, ali da je Radojević povremeno koristio njegove usluge.

Kako je naveo, Radojević je na njegovom placu neposredno pre nestanka, nekih dvadesetak dana, držao tri automobila – „mercedes GLE“ bele boje, za koji postoji sumnja da je upravo automobil o kom je Petar I. svedočio, „mercedes S klase“ crne boje i „rendž rover“ takođe bele boje.

Arizanović je objasnio da je iste Radojević nekoliko dana pre nestanka zajedno sa optuženim Nemanjom Lakićevićem odvezao sa placa jer je mislio „da će neko da ih zapali“, budući da je u tom periodu u delu grada gde živi bio prežvrljan grafit posvećen njegovom bratu, te da je sumnjao da su to uradili „neki navijači“, kao i da nije siguran u svoju, ali i bezbednost imovine na tom placu.

Već nekoliko dana kasnije, „mercedes S“ klase i „mercedes GLE“ vratio je Nemanja Lakićević sa još nekoliko nepoznatih osoba uz objašnjenje da je Radojević to tako naložio.

Kada je vozila ostavio na plac, pozvao je Radojevića koji mu se nije javljao. U međuvremenu i treći automobil je vraćen na plac.

Dva dana kasnije, kako je opisao svedok, pojavilo se više momaka sa hiruškim maskama na licu i tražilo sva tri automobila uz objašnjenje da je to tako naložio sam Radojević.

Ključeve od automobila je predao iako mu se Radojević opet nije javljao, naglašavajući da je tako umeo i ranije da postupa.

On je naveo da je o celom događaju govorio tri puta – dva puta u SBPOK-u i jednom u stanici „29. novembar“.

Arizanović je tokom svedočenja rekao da od optuženih poznaje braću Budimir, koji su prema tvrdnjama okrivljenih svedoka ranije radili za Radojevića na poslovima oko droge, Marka Miljkovića je poznavao iz kraja, kao i Nemanju Lakićevića kog je svega jednom ili dva puta video.

Na pitanje postupajućeg tužioca Saše Ivanića da li se posle nekoliko dana od odvoženja automobila čuo sa Markom Miljkovićem i Nemanjom Lakićevićem, precizirajući da je u pitanju 20. novembar 2020. godine, te da li su tom prilikom dogovarali šta da kaže u policiji kada bude prijavljivao slučaj odvoženja automobila sa placa, Arizanović je odgovorio odrično.

„Pod zakletvom to kažete“, upitao je Ivanić aludirajući na to da postoje dokazi koje govore suprotno, a na šta je Arizanović još jednom odgovorio ponavljajući da je u tom periodu imao saobraćajnu nesreću prilikom pada sa motora, zbog čega je „čak bio i sedam dana u komi“.

Podsećamo, na ročištu održanom 31. oktobra 2023. godine tokom izvodenja pisanih dokaza, Marko Miljković i Veljko Belivuk su imali primedbe da je vršen nadzor i u slučaju dva automobila marke „škoda“ i „mercedes“ u kojima su se oni kako kažu možda vozili jednom ili nekoliko puta.

Na to je predsednica sudskog veća obojicu pitala da li su svesni da su upravo ti automobili pripadali ubijenom Zdravku Radojeviću, te da su njegovi automobili pronađeni kod optuženog Marka Budimira.

Pretres je završen preslušavanjem dokaznog materijala prikupljenog tokom praćenja grupe, odnosno audio snimcima razgovora, najpre Borisa Karapandžića, a potom i Nemanje Lakićevića.

U publici se, svakog ročišta počevši od 20. novmebra, nalazio i advokat Dejan Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari