Suđenje grupi Veljka Belivuka: Saslušana dva svedoka, Miljković ušao u "klinč" sa advokaticom 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i više drugih krivičnih dela, svedočenjem dva svedoka, a u vezi sa slučajem nestanka i potencijalnog ubistva Zdravka Radojevića.

Suđenje grupi Veljka Belivuka nastavljeno je najpre svedočenjem Petra I, čoveka na čije ime se navodno vodio jedan od automobila Zdravka Radojevića kom se gubi trag uoči nestanka Radojevića.

Petar I. je najpre istakao da izjavu koju je potpisao i koju mu je, advokatica vanbračne supruge Zdravka Radojevića, Jelena Stojić poslala pre oko mesec i po dana nije u potpunosti tačna, te da je došlo do „nesporazuma“.

On je demantovao navedenu izjavu ističući da automobil nije prodao Radojeviću, već izvesnom Vojkanu M. u januaru 2020. godine, te da mu je on nekoliko meseci kasnije saopštio da je pomenuti automobil prodao upravo Radojeviću.

Svedok je istako da je postojala i izvesna sumnja da Vojkan M. isti nije prodao, već izgubio „na kocki“.

Petar I. je Radojevića poznavao, kako kaže, sa „karata“, odnosno kockanja, a za prvi njihov susret misli da se dogodio početkom 2020. godine.

On je u više navrata istakao danas da je želeo da sporni „mercedes GLE“ prevede sa svog imena.

„Bolje ostavi na tebi, možda ću ga ja povratiti“, tvrdi Petar I. da su reči Vojkana M.

Iako je autu istekla registracija u aprilu ili maju, kako se priseća, te tada bio odjavljen, isti je ostao da se vodi na Petra I. do 23. novembra 2020. godine, kada ga, ugovorom o poklonu, predaje u vlasništvo izvesnom Miliji C.

Radojević je, prema navodima optužnice, nestao 10. novembra, nakon čega mu se i do danas gubi svaki trag.

Petar I. je objasnio da mu je već sredinom leta Vojkan M. rekao da ukoliko ga neko bude pozvao oko spornog automobila, isti prepiše.

Svedok je u više navrata istakao da je tek vremenom pretpostavio da je Vojkan M. pomenuti automobil „izgubio na kamatu“.

„Ispostavilo se da je mnogo lagao“, rekao je Petar I. o Vojkanu M.

Suđenje grupi Veljka Belivuka: Saslušana dva svedoka, Miljković ušao u "klinč" sa advokaticom 2
Foto: Stefan Tomašević/ATAImages

Suđenje grupi Veljka Belivuka i „klinč“ Miljkovića sa advokaticom

Prilikom postavljanja pitanja svedoku Petru I, drugooptuženi u ovom predmetu, Marko Miljković verbalno se sukobio sa advokaticom oštećene supruge Zdravka Radojevića, Jelenom Stojić, aludirajući kako je pokušavala da ucenjuje svedoke ne bi li iznudila izjave koje joj odgovaraju.

„Ako može da izađe advokatica da nju ispitujem“, rekao je Miljković reagujući na komentare advokatice Stojić, zbog čega ga je opomenula i predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha.

Advokatica Stojić je takođe uputila nekoliko oštrih rečenica na račun njegovog ponašanja, a potom je u kasnijem delu ročišta istakla da „razume njihovo ponašanje“, uzimajući u obzir poziciju u kojoj se nalaze.

Svedočio i izvesni Pile sa čijeg su placa odveženi Radojevićevi automobili

Kao drugi svedok danas se pred sudskim većem pojavio Igor Arizanović, koji je trebalo da svedoči još 23. novembra, ali je usled neplaniranog odlaganja ročišta i odsustva advokata jednog od okrivljenih narednog ročišta, a čijeg se branjenika iskaz Arizanovića direktno tiče, njegovo svedočenje dogodilo se tek danas.

Kako se ranije moglo čuti na suđenju, Arizanović je bio je poslovni saradnik Zdravka Radojevića iz Koteža, odnosno da je sa njim držao auto-plac sa kog je posle Radojevićevog nestanka i ubistva grupa muškaraca, za koju se sumnja da su pripadnici Belivukove grupe, odvezla više skupocenih automobila.

Ipak, Arizanović je danas te navode delimično demantovao, navodeći da pomenuti auto-plac drži sa svojim kumom, ali da je Radojević povremeno koristio njegove usluge.

Kako je naveo, Radojević je na njegovom placu neposredno pre nestanka, nekih dvadesetak dana, držao tri automobila – „mercedes GLE“ bele boje, za koji postoji sumnja da je upravo automobil o kom je Petar I. svedočio, „mercedes S klase“ crne boje i „rendž rover“ takođe bele boje.

Arizanović je objasnio da je iste Radojević nekoliko dana pre nestanka zajedno sa optuženim Nemanjom Lakićevićem odvezao sa placa jer je mislio „da će neko da ih zapali“, budući da je u tom periodu u delu grada gde živi bio prežvrljan grafit posvećen njegovom bratu, te da je sumnjao da su to uradili „neki navijači“, kao i da nije siguran u svoju, ali i bezbednost imovine na tom placu.

Već nekoliko dana kasnije, „mercedes S“ klase i „mercedes GLE“ vratio je Nemanja Lakićević sa još nekoliko nepoznatih osoba uz objašnjenje da je Radojević to tako naložio.

Kada je vozila ostavio na plac, pozvao je Radojevića koji mu se nije javljao. U međuvremenu i treći automobil je vraćen na plac.

Dva dana kasnije, kako je opisao svedok, pojavilo se više momaka sa hiruškim maskama na licu i tražilo sva tri automobila uz objašnjenje da je to tako naložio sam Radojević.

Ključeve od automobila je predao iako mu se Radojević opet nije javljao, naglašavajući da je tako umeo i ranije da postupa.

On je naveo da je o celom događaju govorio tri puta – dva puta u SBPOK-u i jednom u stanici „29. novembar“.

Nedugo nakon što su maskirani momci odvezli kola, stupio je u kontakt sa prvom suprugom Zdravka Radojevića, koja u tom momentu takođe nije ništa znala o tome gde joj se bivši suprug nalazi, dok sa Radojevićevom vanbračnom ženom nije razgovarao, budući da nisu bili u dobrim odnosima.

Ipak, nekoliko dana kasnije vanbračna supruga Zdravka Radojevića je sama pozvala Arizanovića, te ga napala zbog toga što je automobile predao i nije joj javio, a on navodi i da mu je pretila, za šta ima dokaze i što je predao nadležnim institucijama.

Arizanović je tokom današnjeg pretresa rekao da od optuženih poznaje braću Budimir, koji su prema tvrdnjama okrivljenih svedoka ranije radili za Radojevića na poslovima oko droge, Marka Miljkovića je poznavao iz kraja, kao i Nemanju Lakićevića kog je svega jednom ili dva puta video.

Na pitanje postupajućeg tužioca Saše Ivanića da li se posle nekoliko dana od odvoženja automobila čuo sa Markom Miljkovićem i Nemanjom Lakićevićem, precizirajući da je u pitanju 20. novembar 2020. godine, te da li su tom prilikom dogovarali šta da kaže u policiji kada bude prijavljivao slučaj odvoženja automobila sa placa, Arizanović je odgovorio odrično.

„Pod zakletvom to kažete“, upitao je Ivanić aludirajući na to da postoje dokazi koje govore suprotno, a na šta je Arizanović još jednom odgovorio ponavljajući da je u tom periodu imao saobraćajnu nesreću prilikom pada sa motora, zbog čega je „čak bio i sedam dana u komi“.

Inače je tokom suđenja do sad više puta bilo pominjano da je Arizanović koristio „skaj“ pod imenom „Pile“, a danas je potvrdio da to inače jeste njegov nadimak.

Podsećamo, na ročištu održanom 31. oktobra 2023. godine tokom izvodenja pisanih dokaza,  Marko Miljković i Veljko Belivuk su imali primedbe da je vršen nadzor i u slučaju dva automobila marke „škoda“ i „mercedes“ u kojima su se oni kako kažu možda vozili jednom ili nekoliko puta.

Na to je predsednica sudskog veća obojicu pitala da li su svesni da su upravo ti automobili pripadali ubijenom Zdravku Radojeviću, te da su njegovi automobili pronađeni kod optuženog Marka Budimira.

U publici je i danas sedeo advokat Dejan Lazarević.

Preslušavani i audio snimci razgovora Nemanje Lakićevića

Današnji pretres završen je preslušavanjem dokaznog materijala prikupljenog tokom praćenja grupe, odnosno audio snimcima razgovora, najpre Borisa Karapandžića, a potom i Nemanje Lakićevića.

Tokom pretresa pušteno je više snimaka razgovora Nemanje Lakićevića, koji se dovodi u direktnu vezu sa nestankom Radojevića.

Prema navodima optužnice, Radojević je ubijen iz koristoljublja, a pratili su ga Braća Budimir – Marko i Miloš, dok je Lakićević, navodno, zloupotrebljavajući poznanstvo i poverenje i izazivajući sumnju za bezbednost, dao žrtvi svoj automobil marke „pasat“, zbog čega je bilo lakše ući mu u trag.

Na snimcima su se mogli čuti razgovori Lakićevića sa pojedinim članovima Radojevićeve porodice, a najupečatljiviji je svakako razgovor sa Radojevićevom vanbračnom suprugom koja ga je u više navrata tom prilikom optužila da je upravo on kriv za Radojevićevo ubistvo.

„Ne možeš ništa, ubio si toj deci oca. Odveo si ga mečki na rupu“, samo su neke od reči koje je vanbračna supruga uputila Lakićeviću dok je on pokušao da je razuveri.

On je u više navrata, kako pokazuje zvučni zapis, pokušao da smiri Radojevićevu tadašnju partnerku koja je i sama na početku razgovora navela da je u alkoholisanom stanju. Ipak, razgovor je završen teškim rečima.

Na pretresu je pušten i snimak razgovora Lakićevića sa suprugom Radojevićevog brata od 3. januara 2021. godine u kom su razgovarali o njegovom nestanku, kao i mogućnosti da se ponovo pojavi.

„Poznajući Zdravka, ja sumnjam da je on živ. Javio bi se sinu. Ne bi dopustio da misli da nije dobro ili da je samo nestao“, čulo se na snimku.

U tom razgovoru Lakićević je prepričao razgovor koji je vodio sa vanbračnom suprugom Radojevića, te govorio da su se njih dvoje posvađali, da ga je ona optuživala za nestanak njenog supruga kao i još neke ljude i da je sad on kod nje „na tapetu“.

Govorio je da ona nije pri sebi da je počela da pije i alkohol i lekove, da ga je užasno uznemirio razgovor sa njom i da nikada ne bi ništa loše učinio Radojeviću.

Lakićević je sudskom veću potvrdio da on jeste vodio te razgovore koji su emitovani, da je njegov glas i da su autentični.

Kako se navodi u optužnici, Radojevićevo ubistvo pripremano je od 30. oktobra, a nakon što je počeo da vozi „pasata“ na preporuku Lakićevića, fotografija vozila je poslata Marku Miljkoviću koji je potom osmislio plan otmice.

Marko Miljković  je navodno slao poruke Radojeviću u kojima se predstavljao kao prodavac oružja i tako ga namamio na sastanak.

Na zakazani sastanak sa Radojevićem u blizini J.P. Lasta odlazi optuženi Nebojša Janković koji se pretvarao da je prodavac oružja.

Sa navodnim prodavcem oružja Radojević ulazi u drugi automobil.

Vozilo kojim je Radojević odvežen u Ritopek pratili su Bojan Hrvatin i Marko Budimir i u jednom trenutku blokirali uključenje na auto-put kako bi vozilo sa Radojević prošlo sa automobilima koji su ga tajno pratili.

Prema optužnici, Nemanja Đurić je išao u vozilu odmah iza, a ispred je bilo vozilo kojim je upravljao Dejan Tešić. Pratnja je trebalo da obezbedi siguran prolaz ka kući u Ritopeku.

U prostoriji u Ritopeku, za koju tužilaštvo tvrdi da je poslužila za više ubistava, navodno su već čekali Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, Srđan Lalić i Draganić.

Nakon što su savladali i vezali na spratu kuće, tukli su ga kako bi iznudili informacije o drugim kriminalnim grupama, njegovim vozilima koje poseduje, te ga navodno naterali da uzme pištolj u ruke.

To veče iz istog oružja su pucali u kapiju Marka Budmira kako bi Radojević bio okrivljen, a potom lažno prikazali da je zbog toga navodno nestao.

Po dogovoru, kako stoji u optužnici, Lakićević, je kao prijatelj trebalo da šalje poruke supruzi Radojevića kako bi je uveravao da je živ, ali da ima problem zbog čega mora sva vozila da preda nekim licima.

O nestanku Radojevića više je govorila u sudnici i njegova vanbračna supruga kao svedok.

Sledeći pretres zakazan je za sutra u 14 i 30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari