Nastavlja se suđenje za pogibiju dvojice radnika u vojnoj fabrici u Lučanima 1Fabrika "Milan Blagojević"/Foto: N. Kovačević

Suđenje za smrt dvojice radnika fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima, koji su nastradali nakon eksplozije baruta 14. jula 2017. godine, nastaviće se 6. jula u Osnovnom sudu u Ivanjici.

U toj nesreći poginuli su Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Za njihovu smrt su optuženi Radoš Milovanović, u to vreme generalni direktor, kao i Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se nesreća dogodila, i Tomo Stojić, rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu u lučanskoj vojnoj fabrici.

Sudski proces je obustavljen protiv Radoša Milovanovića (78), pošto je on  preminuo u aprilu ove godine, i nastavljen je protiv Lončarevića i Stojića.

Suđenje je počelo 3. oktobra 2019. godine, zahvaljujući upornosti porodice nastradalog Milivojevića koja je bila izložena raznim vidovima pritisaka i ucena poslovodstva, pa i uvredama dela zaposlenih u toj fabrici, jer je zahtevala od državnih organa da se rasvetle detalji te tragedije i utvrdi odgovornst za smrt dvojice radnika.

Tokom sudskog procesa, optuženi su negirali krivicu i pokušali da je prebace na poginule radnike, i pored toga što su komisije Ministarstva odbrane utvrdile  da se u fabrici nisu u potpunosti sprovodile procedure i mere zaštite na radu.

O nepoštovanju tih mera, na sudu je svedočilo nekoliko fabričkih radnika, od kojih su neki, kako su tvrdili, bili pod pritiscima fabričkog poslovodstva i dobili otkaze, dok je odbrana optuženih negirala njihove iskaze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari