Nastavljaju se obuke za aktere civilne zaštite u slivu Zapadne Morave 1Sa obuke aktera Civilne zaštite Foto: Z. Nikolić

Visoravan Rudno, smeštena u srcu Parka prirode „Golija“, mesto je održavanja dvodnevne radionice koja je okupila predstavnike javnih urava sedamnaest lokalnih samouprava udruženih u sliv Zapadne Morave.

Akteri lokalnih sistema upravljanja vanrednim situacijama su ,na današnjoj radionici,upoznati sa ciljevima Programa Civilne zaštite a to je smanjenje rizika od elementranih nepogoda na teritoriji opština i gradova sliva Zapadne Morave. Na početku današnje radionice okupljene je, u ime Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije pozdravila Sandra Nedeljković,v.d.zamenika direktora kancelarije i Zdravko Maksimović rukovodilac Odeljenja Civilne zaštite, u ime domaćina, grada Kraljeva koji je ustupio svoj objekat Centra za obuke na Rudnu za organizovanje ove radionice.

Današnja obuka iskorišćena je i da se akteri lokalnih sistema upravljanja vanrednim situacijama upoznaju sa mogućnostima koje im se nude u okviru sprovođenja regionalnog projekta „See-urban“- Izgradnja akcione mreže urbane otpornosti na teritoriji Jugoistočne Evrope. Te mogućnosti se ,primarno,odnose na podršku jačanju institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava za postupanje u vanrednim situacijama a učesnicima radionice prezentovala ih je Ana Mitrović Radulović iz UNDP za Srbiju.Radionica sutra nastavlja rad identifikacijom aktivnosti, nosilaca aktivnosti i rokova za njihovo sprovođenje, u vanrednim situacijama nastalim zbog elementarnih nepogoda. Održavanjem ovih radionica,uz podršku UNDP za Srbiju i Kancelarije za javna ulaganja, Tim za koordinaciju preventivnih aktivnosti lokalnih samouprava udruženih u sliv Zapadne Morave, nastavlja sa svojim,pionirskim,aktivnostima na udruživanju institucionalnih kapaciteta lokalnih sistema upravljanja vanrednim situacija ovom delu Srbije. Njihove aktivnosti prepoznate i priznate su i od drugih lokalnih samouprava u Srbiji, pa se tako udruživanje u rečne slivove širi kao funkcionalni metod za preventivno postupanje u cilju otklanjanja uzroka elementarnih nepogoda na lokalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari