Nastavljaju se pretnje novinarima Danasa, ovoga puta Snežani Čongradin 1Foto: B. C.

Pretnje listu Danas zbog objave Gandijevog citata na Veliki petak nisu još potpuno ni utihnule, ali već su stigle nove, ovoga puta upućene našoj novinarki Snežani Čongradin.

Nije ni prvi ni poslednji put da se neko od naših novinara nađe na udaru huligana, ovoga puta anonimnih, ali interesantno je da ova pretnja, iako sa anonimnog naloga na Instagramu, neodoljivo odseća na prošlogošnju koju je Čongradin dobila sa zvaničnog naloga člana FSS-a, a protiv koga istraga i dalje traje, a proces tapka u mestu.

„Snežana, mojne sa znojave prste po tastaturu da udaraš.Veliki pozz draga nepismena šašava nakazo, rugobo neopevana, srce mutavo bangavo. brigo moja jedina!“, napisao je IG korisnik „hvale_se_da_seku“.

Bez namere da utvrđujemo o kome je reč, iako imamo insajderske informacije, to je svakako posao za Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, kome će se Snežana obratiti odmah nakon posete Sarajevu u kome se trenutno nalazi.

Internom istragom naših novinara, sumnja na navedene pretnje pada na funkcionera FSS M. Č, koji je krajem prošle godine takođe pretio našoj novinarki pod punim imenom i prezimenom, a proces i dalje ne mrda od mrtve tačke.

– Saslušanje povodom ovog slučaja napada na mene zbog javnog izgovorenog stava i novinarskog rada je i dalje u procesu. Traje predugo, a dosta je i besmisleno, jer ja sutra idem opet da dajem izjavu, da sve ponovo prepričavam, objašnjavam iznova kako sam se osećala prilikom prvog napada, koje se dogodilo prošle godine. I to pred advokatom nasilnika, moguće i pred njim. Valjda je sistem tako postavljen da me ispituje sam napadač pred tužilaštvom, da oni uvide koliko sam ja zaista ugrožena. Uprkos tome što su kao i ja izloženi svim dokazima o napadu, s obzirom na to da im je sve dostavljeno, u video i audio formu, kao i u pismenoj formi – navodi Čongradin.

Ona dodaje da ima utisak da država, kao i zakon, žele da je upoznaju sa napadačem lično.

– Da gledam u lice i pričam sa čovekom koji mi je brutalno pretio, ne poznajući me lično, već zbog posla kojim se bavim. Da lomimo ruku, da vidimo ko je jači a ko je slabiji? Zašto ja moram da slušam bilo šta to njegov advokat ima da kaže u njegovu odbranu? Na stranu to što ne razumem na koji način je uopšte moguća odbrana, osim one koju sam načula “nije on tako mislio”… – ukazuje naša novinarka.

Čongradin dodaje da je neverovatno da dva dana pre novog saslušanja, mora da uzme u obzir nove pretnje koje su joj kolege poslale sa društvenih mreža.

„Dakle, i bez potrebe da ih ja vidim lično, da ih meni lično uputi, reč je o čoveku koji ima potrebu da sebe izražava kroz pretnje meni kao javnom radniku“, ukazuje Snežana.

Retorika koju je neimenovani korisnik društvenih mreža poslao, identična je onoj koju je krajem prošle godine uputio njoj lično ali i u vidu video poruka funkcioner FSS M.Č. On je, kao i prošle godine, naveo da je Čongradin “njegova jedina briga“, i da treba to „da zapamti“. Tada je reagovao na njene kolumne o Srebrenici i Republici Srpskoj, međutim, Fudbalski savez Srbije se od njega ogradio.

„Fudbalski savez Srbije se kao sportska organizacija ne bavi političkim pitanjima, niti privatnim nalozima i privatnim izjavama zaposlenih u FSS. FSS se izričito ograđuje od svega što je izrekao zaposleni M. Č. i sve što je izrekao putem društvenih mreža i foruma ne predstavlja zvanični stav FSS-a, niti poslovnu politiku FSS-a. U slučaju da je M. Č. bilo kome od vaših zaposlenih uputio pretnje, FSS osuđuje takvo ponašanje kao neprihvatljivo. Ako se na osnovu dostupnih dokaza ispostavi da postoji osnov za disciplinsku odgovornost zaposlenog M. Č., FSS će pokrenuti odgovarajući disciplinski postupak pred nadležnim organima FSS-a“, naveli su u odgovoru Fudbalskog saveza za Danas početkom novembra prošle godine.

Međutim, na pitanje našeg lista da li je M. Č. i dalje zaposlen u FSS, na kojoj funkciji, i da li je protiv njega pokrenut neki postupak, iz Fudbalskog saveza Srbije nismo dobili odgovor.

Zabrinjavajuće je to što postupci pred nadležnim organima isuviše dugo traju, što se eventualno nakon pet, šest godina završe uslovnom kaznom od par meseci, pa sve to zajedno daje vetar u leđa svima koji se ne slažu sa uređivačkom politikom novina ili pojedinačnim stavom novinara, da nesmetano prete i vređaju.

Potpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić ocenjuje za Danas da je nedopustiva bilo kakva pretnja novinarima u vezi njihovog posla, a još manje se može tolerisati ponavljanje pretnje i to dok postupak po prethodnoj još uvek traje.

– Neophodno je ponovo sve prijaviti nadležnima. Svako ko je nezadovoljan radom novinara može se obratiti regulatornim telima u ovoj oblasti ili redovnim sudskim instancama ukoliko smatra da ima osnova za to, ali niko nema pravo da preti novinarima, još manje da ponavlja svoje pretnje, a da to ne bude sankcionisano – ukazuje Ćirić.

List Danas i njegovi novinari su tokom prethodnih uskršnjim praznika bili na meti napada i pretnji brojnih, uglavnom anonimnih, korisnika društvenih mreža, zbog čega smo bili prinuđeni da se obratimo Tužilaštvu za organizovani kriminal jer je našim novinarkama prećeno silovanjem, a svima zajedno klanjem i paljenjem redakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari