Nastavno-naučno veće PBF podržalo Savet fakulteta koji Univezitet smatra nelegalnim 1Foto: Ivan Međedović

Na jučerašnjoj sednici Nastavno-naučnog veća Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kojoj je prisutvovalo 35 članova NNV, ubedljiva većina od 32 člana ukazala poverenje i dala punu podršku svim članovima Saveta“ ove visokoškolse ustanove, saopštila je juče Informativna služba SPC.

Ona jе prenela saopštenje uprave PBF u kome se ocenjuje da je „ishod ovog glasanja nedvosmisleno pokazao da ne postoji nikakva podela u NNV“.

„Nastavnici PBF sigurni su da će se ovim staviti tačka na neosnovane i zlonamerne optužbe na legitimitet Saveta i omogućiti nesmetani rad PBF“, ističe se u saopštenju koje je potisao dekan PBF Zoran Ranković.

Verifikaciju Rankovićevog mandata Senat UB krajem januara skinuo je sa dnevnog reda tražeći da se formira radna grupa za usaglašavanje Statuta PBF sa Zakonom o visokoškolskom obazovanju i Statutom UB.

Univezitetski Odbor za statutarna pitanja ranije je zaključio da odredbe Statuta PBF i Pravilnika o uslovima, načinu i postupku sticanja zvanja i zasnivanja radnog odnosa nastavnika i saradnika PBF nisu u saglasnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UB i da ih je neophodno usaglasiti.

Rektork UB Ivanka Popović u više navrata upozorila upravu PBF da samo jedan do 15 članova Saveta ovog fakuteta biranih iz redova NNV legитимно izаbran.

Problem sa radom PBF izbio je u javnost posle odluke Svetog arhijerejskog sinoda SPC da izbaci sa ovog fakulteta dvojicu predavača, od kojih je jedan u zvanju episkopa.

Zbog odbijanja da spovede ovu sinodsku odluku kao nezakonitu, prethodni dekan episkop braničevski Ignatije (Midić) pod protiskom „crkvene vlade“, koja je tražila i njegovu ostavku,  sam se povukao dekanskog mesta.

Uoči glasanja za njegovog „naslednika“ iznenada je otkriveno da je još jedan član Saveta iz redova NNV navodno legitimnoizabran.

On je uz predstavnike studenata i novoimenovane vladine članove Saveta ovom telu dao tesnu legitimnu većinu za donošenje odluka i izbran je za jednog od tri nova prodekana.

Izvori Danasa spekulišu da u zapisku sa izbora Saveta PBF 2018. nema podataka o broju dobijenih glasova i da se sada radi na tome da se svi članovi ovog tela PBF naknadno proglase legitimno izabranim.

S druge stane, oni koji tvrde da je Savet PBF nelegitiman, a samim tim i njegove odluke nevažeće, smatraju da je dekan PBF i dalje vladika Ignatije, jer jer (ne)zakonit Savet nije mogaо da usvoji njegovu ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.