Nataša Kandić: Srbija će morati brzo da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca 1Foto: FoNet/ Medija centar Beograd

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, ističe za Danas da je bilo očekivano da će optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih visokih predstavnika OVK biti potvrđena.

– Sigurno je da optužnica neće biti objavljena pre Tačijevog prvog pojavljivanja pred sudom. Ostaje da vidimo koja su dela i žrtve obuhvaćene optužnicom. Verovatno je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, što će javnost na Kosovu tumačiti kao optužbu protiv OVK, i to će stvoriti probleme. Što se tiče žrtava, ima ozbiljnih indicija da se tužilaštvo, zbog nedostatka kredibilnih dokaza, nije bavilo „Žutom kućom i vađenjem ljudskih organa“, ali će sigurno otvoriti zabranjene teme na Kosovu – ubistva Albanaca, Roma i Srba, i da će sud doneti zaključke koji će demistifikovati put od naredbe do izvršenja zločina – ukazuje Kandić za naš list.

Kako objašnjava, na Kosovu se gotovo ništa ne zna i ne govori o logorima u Lapušniku, zatvoru u Jablanici, Drenovcu, iako je veliki broj činjenica utvrđen u suđenjima Haradinaju i Limaju, a njihovo oslobađanje je tumačeno kao oslobađanje od odgovornosti svih pripadnika OVK od počinjenih zločina.

– Verujem da će tužilaštvo dokazati zločine koje je javnost prihvatila kao „bio je špijun“ i „svi Srbi i Romi su učestvovali u ubijanju Albanaca“. Međutim, ove optužnice ne donose olakšanje za Srbiju i njene institucije. Rasprava u parlamentu Kosova, koja je trajala dva dana, fokusirana je na tajne masovne grobice koje Srbija skriva. Upravo u vezi sa suđenjima Tačiju i ostalim komandantima OVK, Srbija će morati vrlo brzo da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca u Belegu, gde su tela preostalih ubijenih u selu Kraljane, tela preostalih ubijenih u Izbicama. U svim pomenutim mestima, Tužilaštvo Haškog tribunala je utvrdilo da su bile prisutne jedinice PJP i VJ, ali u Srbiji još uvek nema političke volje, a tužilaštvo nije politički slobodno da primenjuje zakon i goni generale koje vlast u Srbiji slavi – ističe Nataša Kandić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Nataša Kandić: Srbija će morati brzo da odgovori gde su tela ubijenih Albanaca”

 1. Da li i u jednoj drzavi ,moze osoba koja radi protiv drzave ,,da ima zastitu i podrsku,iste ,a da se ne optuzi za veleizdaju?
  Jedino ,ako je na drzavnim jaslama.
  Kada ce spomenuti doticna ,Zutu kucu ?

  • Molim vas budite toliko pristojni da pročitate tekst pre nego što napišete komentar na isti. Žao mi je vremena koje potrošim čitajući komentare od osoba koje nisu u stanju da se udostoje da pročitaju vest koju komentarišu.

   „Što se tiče žrtava, ima ozbiljnih indicija da se tužilaštvo, zbog nedostatka kredibilnih dokaza, nije bavilo „Žutom kućom i vađenjem ljudskih organa““

 2. Ne tako brzo, ali će morati i Natašica da kaže gdje su zakopavali Srbe njeni prijatelji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.