Naučnica tuži novosadski Institut za prehrambene tehnologije: Otkaz bez prava na žalbu 1foto: Pixabay/felixioncool

Doktorka nauka koja je dobila otkaz na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu Mladenka Pestorić, tužiće ovu instituciju jer joj je rešenje za otkaz uručeno bez prava na žalbu.

Kako kaže za Danas, iskreno joj je žao što će nakon 28 godina marljivog i poštenog rada u ovoj naučnoj instituciji, svoje pravo i pravdu morati da potraži na sudu, ali na to je jednostavno prinuđena, pa je tužba od strane njenog advokata već spremna.

Kako se navodi u rešenju, otkaz je dobila jer je u svojoj diskusiji „omalovažavala direktorku Instituta dr Elizabet Janić Hajnal“ te joj se na teret stavlja povreda radne obaveze koja u sebi sadrži, „ako omalovažava druge zaposlene, nazivanjem pogrdnim imenima, širenjem glasina i laži slično“.

Pestorić kaže da je tokom diskusije iznela svoj vrednosni sud, bez bilo kakvih elemenata omalovažavanja direktorke Instituta. Direktorka je iskoristila svoj položaj, dodaje ona, kako bi svoju ličnu povređenost njenim stavom, ne pitajući se da li je sve što je izneto istina, a kamoli čin moralnog sagledavanja zanemarivanja mišljenja svojih kolega, kaznila najstrožom kaznom – otkazom.

„Moje izlaganje nikako se nije moglo okarakterisati kao omalovažavanje bilo koga, a naročito ne direktora Instituta dr Elizabet Janić Hajnal. Čak i iz nekompletnog transkripta koji mi je dostavljen uz Zahtev za pisano izjašnjenje od dana 19. maja 2022. godine, jasno proizilazi da sam isključivo iznela svoj stav i lično mišljenje. Pravo slobode izražavanja predstavlja pravo da se neometano od bilo koga izražavaju mišljenja, informacije i ideje, bez obzira na sadržinu i njihovo dejstvo“, rekla je Pestorić.

Kako dodaje, posebno treba imati u vidu činjenicu da se u konkretnom slučaju radi o ličnosti koja vrši javnu funkciju, te da je kao takva, po objektivnoj prirodi stvari, po samoj funkciji, izložena kritici.

Sa druge strane, kako kaže Pestorić i obaveza Naučnog veća je po zakonu da predoči mišljenje Upravnom odboru o kandidatima koji su se prijavili na kokurs za direktora Instituta, a vrednosne sudove koje je iznela nisu bili u cilju omalovažavanja direktorke.

Ipak, direktorica je njeno iznošenje vrednosnih stavova okarakterisala kao vređanje i omalovažavanje. Otkaz je dobila, a da joj je uskraćeno pravo na odbranu s obzirom da nije ispoštovan njen zahtev da joj se u integralnom obliku dostavi transkript tonskog zapisa cele sednice.

Od 15 članova Naučnog veća 13 je bilo protiv izbora dr Elizabet Janić Hajnal za direktorku Instituta. Druga dva kandidata dobili su veću podršku, za jednog od njih je glasalo 100 odsto članova veća, a za drugog 73 odsto, međutim, Upravno odbor je odbacio njihove kandidature.

„Naučno veće je sagledalo program rada predložen od strane dr Elizabet Janić Hajnal i smatralo da nije utemeljen na realnom sagledavanju situacije u Institutu. Takođe, Naučno veće nije bilo saglasno ni sa delom predloženih mera koje je dr Elizabet Janić Hajnal iznela u svom programu. Direktorici je lično, na sednici na kojoj je prezentovala program, postavljen veliki broj pitanja na osnovu kojeg je izveden ovakav sud i stav Naučnog veća. Nijedna tvrdnja u mišljenju Naučnog veća nije izrečena proizvoljno“ kazala je Pestorić.

Kakva je trenutno atmosfera na Institutu, ova naučnica objašnjava činjenicom da su 54 zaposlena potpisali dopis u kome se navodi „nepostojanje dobre komunikacije između direktora i zaposlenih, nejasna i netransparentna pravila, kao i uručivanje upozorenja ne postojanje razloga za otkaz ugovora o radu uticale da se stvori nemotivišuće radno okruženje u kome se, ne samo koleginice kojima je upozorenje uručeno, već i mi, dole potpisani, osećamo zabrinuto, nesigurno i zastrašeno“.

Nikakvo bivše rukovodstvo nije preotelo sindikat

Navode o preotimanju sindikata direktorica će dodaje morati da objasni i iza njih stane ne samo ispred članova sindikata na Institutu, već i ispred predsednice Sindikata nauke Srbije dr Đurđice Jovović, koja je voljna da javnosti dokazima potkrepi regularnost izbora u njihovom sindikatu.

„Direktorica je izbegla da kaže da je prethodnoj predsednici sindikata jednoglasno izglasano nepoverenje zbog grubih povreda pravila naše sindikalne organizacije i Statuta Sindikata nauke. U organe našeg sindikata nije imenovan niti jedan nezadovoljni funkcioner, kako to direktorica navodi, o čemu se možete informisati uvidom u dokumeta sindikata“, rekla je Pestorić.

Upravni odbor, u čijoj nadležnosti nije uređivanje rada Naučnog veća, ignorisao je i jednoglasno izglasanu odluku Naučnog veća da ne želi da sednice ovog samostalnog stručnog tela u svom radu budu snimane, i pored toga, naložio direktorici donošenje odluke o tonskom snimanju svih organa i tela Instituta, uključujući i Naučno veće.

Podsetimo, Sindikat naučnog instituta u Novom Sadu saopštio je da je zbog kritike na račun direktorke, jedan doktor nauka dobio otkaz, a troje upozorenja pred otkaz.

Direktorka je posle u demantu i odgovoru tvrdila da se protiv nje preko sindikata obračuvanava bivše rukovodstvo Instituta, te da je osoba koja je dobila otkaz više puta činila povrede radnih obaveza. Snimanje sednica je kazala uvedeno sa ciljem „racionalizacije i uvođenja savremenih komunikacionih tehnologija u administrativni rad organa Instituta“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari