Direktorka demantuje sindikat: Niko nije nezakonito dobio otkaz, sa nama se obračunava nezadovoljno bivše rukovodstvo 1Foto: N. Kovačević

Iz Naučnog istituta za prehrambene tehnologije kažu u svom demantu na tekst koji je objavljen juče na sajtu Danasa, kako je uručenje otkaza jednom doktoru nauka bilo u skladu sa zakonom.

Samostalni sindikat Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu poslao je saopštenje u kojem se navode brojni problemi koji godinama unazad ugrožavaju rad Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

„Deljenje upozorenja i otkaza doktorima nauka, nedomaćinsko poslovanje, uzrokovanje incidentnih situacija i nestručno rukovođenje neki su od problema. Četiri doktora nauka dobila su upozorenja za postojanje razloga za otkaz ugovora o radu u roku odmesec dana, jedan od njih, u najvišem naučnom zvanju-naučni savetnik, posle 28 godina radnog staža dobio je otkaz“, saopšti je sindikat.

Sa druge strane u svom demantu koji potpisuju direktorica Elizabet Janić Hajnal i njeni pomoćnici, Alekandra Torbica, Olivera Šimurina i Biljana Cvetković, kažu je otkaz dobila osoba koja je više puta činila povrede radnih obaveza.

„Međutim otkaz se zloupotrebljava kao povod je za iznošenje niza netačnih i delomično tačnih informacija. Netačna je i tvrdnja da je Institut napustilo 20 odsto naučnih radnika u mandatu sadašnjeg rukovodstva koje je izabrano u maju 2022. godine. Od maja 2022. Institut nije napustio nijedan doktor nauka, od 2019. godine Institut zbog odlaska na rad u inostranstvo napustilo četiri doktora nauka, što je motivisano prvenstveno većom zaradom u inostranstvu“ kaže se u obraćanju.

Na tvrdnju Samostalnog sindikata da je dvoje od 15 članova Naučnog veća bilo za izbor Janić Hajlan na mesto direktorice, iz ovog Instituta kažu da Naučno veće ne bira direktora te da je sve urađeno po zakonu.

„Činjenica da je deo naučnih radnika, predvođen sa tri prethodna direktora, želeo da neko drugi bude direktor ne bi trebala da bude razlog pokušaja diskreditacije rukovodstva Instituta. Netačna je tvrdnja da su četiri naučna radnika dobila upozorenje o otkazu ugovora o radu zbog toga što su branili svoje mišljenje na sednici Naučnog veća i bili protiv izbora sadašnjeg direktora“, nastavljaju iz Instituta.

Tačno je kako dodaju da je protiv jednog naučnog radnika pokrenut i završen postupak zbog vređanja i omalovažavanja direktora Instituta, a ostala tri su u disciplinskom postupku zbog dopunskog rada kod drugog poslodavca bez prethodnog obaveštenja Instituta.

Najveće nezadovoljstvo kažu potiče od bivših rukovodećih kadrova, te zbog započete reorganizacija i uvođenja reda u poslovanje.

„Posebno im smeta uvođenje reda u javne nabavke i zakonito trošenje budžetskih stredstava i sredstava iz projekata“ rekli su dalje u demantovanju tvrdnji sindikata.

Institut je kažu danas finsijski potpuno stabilna organizacija, što je vidljivo iz završnih računa. Dodaju i da imaju „permanetnu pomoć države“.

„Neistinita je tvrdnja da je smanjena naučna produkcija, a tome u prilog govore zvanični podaci na sajtu Univerziteta u Novom Sadu, iz kojih se vidi da je Institut u 2016. i 2017. godini na osnovu broja objavljenih radova po doktoru nauka, bio rangiran na 1 mestu, u 2018. godini bio je na petom, u 2019. godini na drugom mestu. Prošle godine je bio na trećem mestu na listi članica Univerziteta u Novom Sadu“, kaže se dalje.

Dodaju da je netačna i tvrdnja sindikata kako je protivno odluci Naučnog veća doneta odluka da se tonski snimaju sednice Naučnog veća, već je u Institut doneo odluku da se tonski snimaju sve sednice, svih organa i tela, pa tako i sednice Naučnog veća. Ova obaveza kažu je uvedena sa ciljem „racionalizacije i uvođenja savremenih komunikacionih tehnologija u administrativni rad organa Instituta“.

„Delovanje grupe zaposlenih predvođene bivšim rukovodstvom nakon neuspešnih pritisaka preko Naučnog veća, od pre dva meseca usmerilo se na sindikalno delovanje. U sindikalnu organizaciju Instituta učlanili su se zaposleni koji do tada nisu bili članovi sa namerom da smene tadašnju predsednicu, nakon čega su je i prisilili da da ostavku. Za novog predsednika izabrali su koleginicu protiv koje je vođen, a potom i završen disciplinski postupak. Njoj je bila namera da sa pozicije predsednika sindikata uceni rukovodstvo da povuče disciplinske postupke. Sindikat manipuliše i brojem svojih članova, jer ubraja i one koji to više nisu, te vrši pritisak na mlađe istraživače da se učlane u sindikat“, zaključuje se u obraćanju direktorice i pomoćnika.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari