Naučnike je na ulicu izvela vlast 1Foto: Medija centar

– Vlast nas je izvela na ulicu, zbog svoje nebrige, nemara ili nepostojanja političke volje da reši probleme u koje nas je dovela zbog nepoštovanja postojećih zakona. Žalosno je kada naučnici, koji su pokretačka snaga svakog naprednog i uspešnog društva, svoja zakonska prava moraju da traže na ulici – kaže za Danas Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke.

Članovi tog sindikata najavili su za ponedeljak, 28. februar, veliki protest, kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom države prema naučnicima.

Tokom kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“, predstavnici Sindikata nauke su više puta predali svoje zahteve nadležnima, pregovori koji su do sada vođeni sa resornim ministarstvom nisu dali rezultate, a danas u 15 sati premijerka Ana Brnabić pozvala ih je na razgovor.

Bez obzira na epilog tog sastanka, Đurđica Jovović napominje da Sindikat nauke ne odustaje od protesta i zahteva da se hitno ukinu razlike u platama istraživača u istim zvanjima (koje su posledica nasleđenih obrazaca iz prethodnog, projektnog modela finansiranja), kao i da se naučnicima i istraživačima obezbedi trajno finansiranje i zaključivanje ugovora o radu na neodređeno, odnosno u trajanju zvanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari