Ministar vera Srbije Radomir Naumov juče je na trgu u Despotovcu otkrio spomenik despotu Stefanu Lazareviću po kome taj grad nosi ime. Spomenik izgrađen od bronze, visine četiri metra predstavlja despota Stefana Lazarevića u stojećem položaju sa odorom i mačem kao srpskog državnika, ratnika i pesnika.

Ministar vera Srbije Radomir Naumov juče je na trgu u Despotovcu otkrio spomenik despotu Stefanu Lazareviću po kome taj grad nosi ime. Spomenik izgrađen od bronze, visine četiri metra predstavlja despota Stefana Lazarevića u stojećem položaju sa odorom i mačem kao srpskog državnika, ratnika i pesnika. Spomenik je delo akademskog vajara Zorana Ivanovića iz Beograda.
Otkrivajući spomenik, Naumov je kazao da su vreme i prilike u kojima je radio despot Stefan Lazarević veoma nalik „burnim i sudbonosnim vremenima“ kroz koja Srbije prolazi danas u zalaganjima da očuva Kosovo i Metohiju.
– Visoka politička mudrost koju donose pojedinci iz našeg naroda u pokušaju da objasne svetu da je nemoguće sebi dobrovoljno oduzeti dušu i srce može se uporediti sa vizonarstvom i istrajnošću despota Stefana Lazrevića koji je posle Kosovske bitke Srbiju stvarao ne samo teritorijalno nego i duhovno – rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari