Nautičara na Tisi sve više, nedostaje vezova za brodiće i čamce 1privatna arhiva

Tisa je reka po meri i nije čudo što je nautičara na ovoj reci sve više. Na teritoriji srednjeg Banata postoje dva privezišta, u Novom Bečeju i u Aradcu u blizini Zrenjanina, ali kapaciteti ova dva privezišta ni blizu ne zadovoljavaju potrebe koje su iz godinu u godinu sve veće.

Privezištem kod Aradca upravlja Klub za nautiku i sportove na vodi “Begej”. Malo čudno ime, ali klub je 1978. godine formiran u Zrenjaninu, sa idejom da plove Begejom. Kada je postalo jasno da od obećanih pristana i privezišta na Begeju neće biti ništa, članovi su se sa svojim plovilima pre 20-tak godina prebacili na Tisu.

„Na privezištu kod Aradca imamo 120 vezova a interesovanje je toliko da bismo mogli da imamo još stotinak, što u ovom trenutuku nismo u mogućnosti. Najviše članova je iz Zrenjanina, ali imamo i Bačvana i Beograđana. Veliki su a neiskorišćeni potencijali Tise kao reke koja je baš po meri nautičara i ribolovaca, izletnika, kupača“, kaže predsednik Upravnog odbora Nautičkog kluba “Begej” Saša Popov.

Novobečejci imaju sreću da im grad izlazi na Tisu, a srećna okolnost je i što je vodostaj Tise kod Novog Bečeja, zahvaljujući brani, stabilan, bez velikih oscilacija, što je za nautičare važno.

Marinom Gradište od pre nekoliko godina upravlja Turistička organizacija Novog Bečeja.

„Interesovanje nautičara je veliko, a već je polovina vezova zauzeta, odnosno prodata. Gradište ima kapacitet 200 vezova, od kojih su šest u vlasništvu Turističke organizacije, a šest je rezervisano za turističko privezivanje brodova u tranzitu. Marina Gradište nudi čuvanje čamaca 24 sata, suvi vez, uslužnu servis službu i još mnogo drugih pogodnosti. Tu je i prostor za kamping. Svi vezovi imaju mogućnost priključka na struju i vodu“, kaže Saša Dujin, direktor Turističke organizacije Novi Bečej.

U Novom Bečeju usluge se u marini Gradište naplaćuju prema cenovniku koji je usvojila skupština. Privez širine 1,5 metar košta 10.000 dinara tokom letnje, a 12.500 tokom zimske sezone.

Begej je već neka druga priča. Od privezišta koje je trebalo da pre više od 40 godina bude izgrađeno kod Motela, izletišta na obodu Zrenjanina, do danas što se nautike tiče nije urađeno mnogo.

U okviru projekta prekogranične saradnje u centru Zrenjanina na Begeju je izgrađen pristan koji trenutno služi šetačima, a ne nautičarima. Nije jasan njegov status iako je zvanično otvoren pre dve godine.

„Begej je divna reka i ko ga je video iz čamca od Kleka do Stajićeva mogao je samo da se divi vegetaciji, divnim predelima, pticama, biljnom i životinjskom svetu reke. Divna reka, potpuno neiskorišćena. Od mnogobrojnih najava uređenja, izmuljavanja do sada se skoro ništa nije ostvarilo. Ko je bio u Temišvaru video je kako Begej izgleda u tom gradu. Da ne govorim da u Temišvaru imaju gradski vodeni prevoz. Hoće li tako nešto Zrenjaninci ikada dočekati, veliko je pitanje“, kaže Saša Popov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari