Ne da(vi)mo Beograd: Veliki uspeh, ali nije gotovo 1Ekološki protest foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Povlačenje Zakona o eksproprijaciji, kao i najavljene izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, predstavljaju veliki uspeh građana, ali ovo nikako ne znači da je bitka protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata, gotova i dobijena, saopšteno je iz pokreta Ne da(vi)mo Beograd.

Uprkos tome, ovo je jedan od retkih trenutaka kada je kriminalni režim Srpske napredne stranke ustuknuo pred građanima i čestitamo svim učesnicima blokada na trudu i borbi, navedeno je u saopštenju povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izmenama dva zakona zbog kojih su prethodne dve subote organizovane blokade saobraćajnica i mostova širom Srbije.

„Naše društvo suočava se sa složenim problemima, kao što je zagađenje vazduha, vode i zemlje, bahato devastiranje prirode, otimanje javnih dobara, ali i sve veće smanjenje kvaliteta života građana i urušavanje radnih prava. Jedini način da se sa ovim problemima izborimo, ali i jedini način na koji možemo biti sigurni da će se sa projektima kao što su Rio Tinto, Ling Long ili Čukaru peki, stati, jeste da smenimo ovu vlast i na najvažnija mesta odlučivanja postavimo ljude kojima je javni interes na prvom mestu“, naglašava se u saopštenju „Ne da(vi)mo Beograd“.

Predsednik Srbije je pre toga u vanrednom obraćanju javnosti saopštio da je vratio Skupštini Srbije Zakon o eksproprijaciji, kao i da je predlođio izmene Zakona o rederendumu i narodnoj inicijativi čime su, kako je naglasio, ispunjeni svi zahtevi naroda koji protestuje.

Jedan od organizatora blokada Inicijativa KRENI-PROMENI, posle obraćanja predsednika, najavila je da će blokade biti organizovane i u narednu subotu ukoliko zakonska procedura po Vučićevim predlozima ne bude okončana do petka,

Ukoliko se do petka ispuni procedura i Zakon o ekspriprijaciji povuče i pokrene postupak izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi umesto blokada biće „proslava na Trgu Republike“. kako su naveli, ispunjen je i treći zahtev – puštanje na slobodu svih privedenih tokom blokada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari