"Ne ištu mnogo sastojaka, ali je zato potreban dobar rad rukom": Domaći "fanki" okupili ljude iz cele Subotice 1Foto: J. Patarčić/Danas

Vredne domaćice iz čak pet različitih kuća nisu mogle da naprave dovoljno fanaka za sve koji su se juče uputili u Donji Tavankut, u želji da probaju ovu tradicionalnu poslasticu kojom Bunjevci zaslađuju “Debo četvrtak”.

Već oko 15 časova počeli su da se formiraju poduži redovi, jedan ispred štanda za kupovinu bonova, a drugi ispred kućica u kojima su se prodavale domaće krofne, odnosno fanki, kako ih nazivaju Bunjevci.

Ubrzo je cela ulica bila ispunjena parkiranim automobilima koji su došli iz različitih delova Subotice, pa se oko 16 časova red protezao do kraja parka u kojem se održavala prva “Fankijada”.

Međutim, to nije odvratilo niti na bilo koji način sprečilo posetioce manifestacije da strpljivo stoje u redu sat-dva, samo da bi okusili ovaj desert čiji je miris ispunjavao celo selo.

“Ma ne marim za čekanje. Došli smo da se družimo, lepo je vreme, da malo izađemo iz kuće i, naravno, probamo fanke naših majki iz sela. To smo čekali”, kazao je jedan od brojnih posetilaca, dok je čekao u redu.

"Ne ištu mnogo sastojaka, ali je zato potreban dobar rad rukom": Domaći "fanki" okupili ljude iz cele Subotice 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Prazni ili posuti prah šećerom, namazani domaćim pekmezom ili kremom, fanki su nestajali većom brzinom, nego su što pristizali novi, sveže pečeni.

Marljivi prodavci, po dvoje u svakoj kućici, nisu imali predaha uslužujući zainteresovane mušterije koje su, dok čekaju u redu, mogle da se okrepe kuvanim vinom i slušaju svima dobro znane numere koje su svirali tamburaši.

“Odlični su, nemam reči. Vidite koliko sam kupila”, pokazala je na kesu sa 10 vrućih fanaka meštanka, koja je dočekala svoj red.

“To i za posle da imam”, dobacila je u šali.

"Ne ištu mnogo sastojaka, ali je zato potreban dobar rad rukom": Domaći "fanki" okupili ljude iz cele Subotice 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Da svako dođe do toliko željenih fanaka, zadužene su bile vredne žene iz Ljutova, Gornjeg i Donjeg Tavankuta, koje su u pet različitih kuća od jutra zakuvavale i pekle ovu poslasticu.

U jednoj od njih, zatekli smo tri domaćice u osmoj deceniji života kako u “vajlingu” mese, tada već, treću turu fanaka.

“Ove smo sad počeli, pre 20 minuta, a one druge smo već davno završili. Dve ture su gotove, a to je svaka tuka preko 100 komada. Prva je tura bila preko 100 komada, druga je 102, a ova ne znamo kolika će biti”, ispričala je Emera Poljaković.

"Ne ištu mnogo sastojaka, ali je zato potreban dobar rad rukom": Domaći "fanki" okupili ljude iz cele Subotice 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Fanci ne ištu mnogo sastojaka, samo brašno, mleko, kvasac, mast, šećer i so, ali je zato potreban dobar rad rukom, jer fanke “treba znati umutiti”.

“Kad se testo krene, to se istrese na brašno na stolu i kad se istrese, rastanji se ovako koliko misliš da budu fanci i sa ovim ih praviš”, iskusno će Emera, pokazujući na limeni kalup kružnog oblika.

“Onda staviš mast i jedna stavlja fanke, pa poklopimo kad je puna laboška. Kad otklopimo, polijemo kašikom i odmah prevrćemo, onda su rumeni i kad prevrnemo i porumene sa druge strane, ostane ona plaša. Tako smo barem naučili”, objasnila je naša sagovornica.

"Ne ištu mnogo sastojaka, ali je zato potreban dobar rad rukom": Domaći "fanki" okupili ljude iz cele Subotice 5
Foto: J. Patarčić/Danas

Ipak, kako su domaćice otkrile, tajna fanaka nije ni u načinu pravljenja, kao ni u vazdušastom testu koje se topi u ustima, već u nečemu sasvim drugom.

“Mi, stare žene, ćemo još ovo i ispeći, a zato toliko traže fanke, što to ne zna svako uraditi”, kazala je Giza Dulić.

“To ne peče baš svako i retko se peče. Peče se kad su poklade, na Debo četvrtak, onda se peče, a ovako i na treći dan poklada se peče. Pre su se pravili fanki kad je bio svinjokolj, al sad više ne, jer nema redovno ni svinjokolja, pa nema ni fanaka”, dodala je Emera.

Običaj kod Bunjevaca je da se na “Debo četvrtak”, poslednji pokladni četvrtak, jede devet puta, pri čemu se za posednji obrok jedu fanci.

“Da bismo bili krupni i jaki. To je poenta”, kroz smeh će Giza.

"Ne ištu mnogo sastojaka, ali je zato potreban dobar rad rukom": Domaći "fanki" okupili ljude iz cele Subotice 6
Foto: J. Patarčić/Danas

U želji da obeleže ovaj dan, Mesna zajednica Tavankut je ove godine odlučila da po prvi put organizuje “Fankijadu” u selu, a uprkos velikoj popularnosti fanaka, ovakvom odzivu posetilaca se nisu nadali.

“Fanci ili krofne, kako ih zovu u gradu, interesantni su za sve, a ovde imaju priliku da probaju domaće, kako su ih naše bake pravile”, kazao je Dejan Lončarević, predsednik Saveta Mesne zajednice Tavankut.

Da manifestacija bude još “slađa”, sav prikupljeni novac od prodaje fanaka Mesna zajednica će iskoristiti za kupovinu poklona svoj deci Ljutova, Gornjeg i Donjeg Tavankuta za Uskrs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari