Ne nazire se usporavanje kovida: Šta predviđa optimističan, a šta pesimističan scenario za leto? 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Od kada je počeo sedmi talas svakodnevno se licitira sa najvećim brojem zaraženih koji se može očekivati tokom narednih nedelja. Počelo je sa „sigurno ćemo imati četvorocifrene borjeve“ da bi se sada stiglo do „biće 20,000 zaraženih“. Lekari pretpostavke o daljem kretanju sedmog talasa iznose na osnovu prethodnog iskustva, međutim naučno utemljenih predviđanja iza kojih bi stale državne institucije a na osnovu sveobuhvatnih podataka nema.

Ona se mogu naći povremeno na društvenim mrežama, gde ih dele istraživači koji od početka prate kretanje kovida 19 u Srbiji i to na osnovu ono malo informacija koje se objavljuju svakodnevno u 15h.

Igor Smolić, koji se predstavlja kao stataktivista, a na koga se u svojim javnim izlaganjima povremeno poziva epidemiolog Zoran Radovanović kada govori o razvoju epidemijskih talasa, objavio je juče jednu takvu analizu.

On kaže za Danas da po modelu koji koristi u najboljem scenariju za tri nedelje može se očekivati 10,000 zaraženih, u najgorem 17,000.

Upitan koliko se model koji koristi pokazao kao precizan kada pogleda unazad na prethodne talase, on kaže da model dobro opisuje talas kada je na početku. Međutim, kako se dalje razvija, može doći do odstupanja od brojeva koje model predviđa.

– Ono što sigurno vidimo u ovom talasu jeste da imamo najveći procenat pozitivnih u odnosu na testirane. Odnosno kada je tokom prethodnih talasa bio isti ovaj broj zaraženih, manji procenat njih nego sada je bio pozitivan. Stopa pozitivnosti trenutno je oko 30 odsto, otprilike svaki treći testirani je pozitivan. Mi smo u vreme prethodnog omikron talasa imali i skoro 50 odsto pozitivnih u odnosu na testirane, ali to je bilo u samom piku, a mi smo sada i dalje u fazi rasta – kaže Smolić.

Sagovornik Danasa dodaje i da se za sada ne vidi nikakvo usporavanje u broju zaraženih.

– U najoptimističnijem scenariju, ako do usporenja dođe i to usporenje bude takvo da rep ovog talasa, izgleda kao rep prethodnog šestog,  imaćemo makar 10,000 novozaraženih za tri nedelje od danas. To znači da bismo u najboljem slučaju u ovom talasu mogli da očekujemo pola miliona potvrđenih infekcija ukupno. Ali isto tako možemo imati i 17,000 dnevno novoobolelih bez problema, ako ne dođe do usporenja. Šta će se posle tog 10. avgusta dešavati, veoma je teško dalje predviđati…. Ono što je vrlo moguće jeste da već oko 10. avgusta budemo u problemu što se tiče kovid bolnica, jer tada bi se na osnovu ovog broja zaraženih moglo očekivati oko 2,000 hospitalizovanih – navodi Smolić, dodajući da su u Srbiji postale dominantne podvarijante omikron soja koje su odgovorne za poslednji talas u Evropi.

Prema poslednjim podacima SZO, u Evropi u poslednjoj nedelji registrovano je 2,7 miliona novoobolelih. Najveći broj zaraženih na milion stanovnika beleži se u Grčkoj, preko 5.000. Usred velikog talasa  nalaze se i Italija, Francuska, Nemačka…. zemlje u kojima je preko 1,000 novozaraženih na milion. U Srbiji je taj broj 472 na milion.

I pored ovolikog broja obolelih, i poziva zdravstvenih radnika da se uvede ponovno obavezno nošenje maski bar u zatvorenom, ovakvih mera nema.

U Evropi maske su inače uglavnom obavezne u zdravstvenim ustanovama, domovima za stare, i javnom prevozu. U Srbiji ovaj vid zaštite obavezan je samo u prva dva slučaja dok je u svim ostalim okolnostima preporučen.

Takođe, u Srbiji su od maja ukinuta skoro sva ograničenja koja su se odnosila na ulazak putnika iz inostranstva. Za prelazak granice više nije potreban kovid sertifikat ili negativa test. Sličan pristup imaju uglavnom i druge evropske zemlje.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže za Danas da postoji međutim važna razlika između Srbije i Zapadne Evrope.

– Kod nas je manje od 50 odsto vakcinisanih. Većina je primila vakcinu pre godinu dana tako da i zaštita koju imaju bledi – napominje sagovornik Danasa.

Upitan o predviđanjima o daljem rastu broja zaraženih, prof. Radovanović kaže da u Srbiji nijedna od zvaničnih institucija se ne bavi predviđanjima kako će se kretati broj zaraženih, a da se do sada pokazalo da su prognoze koje daje Igor Smolić precizne.

On ipak i dodaje da kada se sve uzme u obzir i ne vredi licitirati brojem novootkrivenih.

– Taj broj će biti onoliki koliko vlasti reše da treba saopštiti narodu – ističe sagovornik Danasa.

Ono u šta nema sumnje jeste da Srbija prolazi kroz veliki talas i da bi u trenutnim okolnostima bilo celishodno uvesti obavezno nošenje maski u zatvorenom.

-To se međutim neće desiti jer Vlada ide niz dlaku građanima i ne želi da napravi nijedan potez koji bi izazvao nezadovoljstvo. Međutim kod nas su maske i dalje obavezne u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare. Problem je što čak ni lekari to ne poštuju. Makar bismo morali insistirati da se maske u takvim prostorima nose – napominje prof. dr Radovanović.

Njegova poruka građanima jeste da „se sami čuvaju i prime vakcinu“.

– I ove postojeće vakcine i dalje štite od hospitalizacije, respiratora i umiranja. Osoba koja je primila tri doze ima pet puta manje šasne da bude hospitalizovana i 15 puta manje šanse da premine. Iako je tačno da ovo važi nekoliko meseci nakon primanja treće doze, i da zaštita slabi sa protokom vremena, vakcine i dalje u velikoj meri štite – zaključuje prof. dr Radovanović.

Zašto ovo nije bezopasno?

Poslednjih dana sve se češće čuje da je omikron praćen blagom kliničkom slikom, te da ovaj talas ne bi trebalo da brine građane. Prof. dr Zoran Radovanović upozorava međutim zašto je takvo razmišljanje opasno. On ističe da se građani u razumnoj  meri i dalje moraju štiti. „Ne može se ići logikom da se slobodno možemo zaraziti omikronom tokom leta, jer ćemo uneti verovatno manju dozu virusa, pa će i klinička slika biti blaža i tako ćemo bez posledica stvoriti imunitet. Prvo, imunitet koji se stiče nakon zaražavanja omikronom je jako kratak i traje par meseci. Drugo, svako novo zaražavanje dodatno oštećuje zdravlje. Možete čak proći sa veoma lakom kliničkom slikom a potom razviti niz različitih tegoba. Na kraju, sa svakom novom reinfekcijom povećava se rizik od dugog kovida. Zbog svega toga oslanjanje na spontano prokužavanje je potpuno pogrešno“, upozorava sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari