Ne posustaje polemika romskih organizacija oko kupovine glasova na izborima 1foto Medija centar

Predsednik Romske Partije Srđan Šajn danas je dopunio krivičnu prijavu protiv N.N. lica koja, kako je navedeno u saopštenju, zloupotrebljavaju Nacionali savet Romske nacionalne manjine „želeći da ometaju istragu povodom kupovine glasova“.

– Obavestio sam tužilaštvo da hajka ljudi bliskih Nacionalnom savetu Romske nacionalne manjine na čitav tzv. „romski civilni sektor“ te na Romsku partiju kao i mene lično, još uvek traje. Afrmacijom tekstova koji obrađuju teme čiji sadržaji nisu u nadležnosti Nacionalnog saveta Roma, a u ime ove organizacije, sve su jasniji oblici ponašanja grupe lica koja se mogu podvesti pod različita bića krivičnih dela koja su propisana Krivičnim zakonikom a imaju za cilj ometanje istrage“, naveo je Šajn.

On pita kako Nacionalni savet Roma zna da li on ima ili nema dokaze za opravdanu sumnju da su kupovani glasovi na proteklim parlamentrnim izborima.

– Zašto Nacionalni savet Roma ne ostavi da o tome rešavaju pravosudni organi? Postavlja se pitanje da li je agresivno ponašanje pojedinaca bliskih Nacionalnom savetu Roma u stvari pokušaj vršenja pritiska na prvosudne organe? Takođe se postavlja pitanje da li kriminalci u Srbiji smatraju da ako javno podrže Aleksandra Vučića, sve će da im se oprosti, pa tako neki koji zloupotrebljavaju Romski nacionalni savet, misleći da su sve rešili jer su rekli da podržavaju Aleksandra Vučića vec deceniju unazad? Nisam siguran da se predsednik Republike Srbije raduje da izgovoranje njegovog imena i prezimena postane univerzalna molitva za oprost svih grehova kriminalaca  u našem društvu – kaže Šajn.

Prema njegovim rečima, navedene izjave u ime Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine su klasičan primer vršenja pritiska na organizacije civilnog društva dodajući da će Romska partija o tome obavestiti i međunarodnu zajednicu.

– Podsećam da u Srbiji ima preko 200 organizacija civilnog društva sa prefiksom „romska“. Zašto je za Nacionalni savet Roma relevatno mišljenje svega 25 odsto romskih organizacija, iza kojih delom stoje članovi nacionalnog saveta Roma „a nebitno je  mišljenje ostalih  organizacija“ – pita Šajn.

Podsećamo, kao reakciju na izjavu Srđana Šajna listu Danas da su se u Srbiji kupovali glasovi Roma na poslednjim parlamentarnim izborima, Nacionalni savet Romskenacionalne manjine u nekoliko navrata se oglašavao grubo demantujući njegove navode, ali i iznoseći niz optužbi na račun predsednika Romske partije.

U saopštenima Nacionalnog saveta piše da Srđan Šajn nema dokaze da su kupovani glasovi, te da Romi deceniju glasaju za Aleksandra Vučića, kao i da je Šajn „kriminalac“ i „politički metuzalem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari