vladimir vukcevic foto medija centarFoto: medija centar

Na sceni je fašizacija Srbije, a fašizam je smrt. Mi tome moramo da se odupremo, jer nam u suprotnom nema spasa. Ne smemo da dozvolimo da nas pobede fašisti, ističe u razgovoru za Danas Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine Srbije.

Na naše pitanje da prokomentariše napetost koja danima traje u vezi sa muralom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića koji se nalazi na uglu NJegoševe i Ulice Alekse Nenadovića, Vukčević najpre pohvaljuje gest aktivistkinja za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, koje su bacile jaja na mural.

Podsetimo, u utorak 9. novembra, a nakon je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo javni skup Inicijative mladih za ljudska prava da prekreči Mladićev mural, Ćorović i Jaćimović su bacile nekoliko jaja na mural posle čega su brutalno privedene, navodno od policajaca u civilu.

– Ono što su njih dve uradile je junački gest. Ne može da se veliča čovek koji je osuđen zbog toga što je izdao naredbu da se ubije 8.000 ljudi. Ne znam da li je Mladić fašista, ali to što je uradio je fašistički – naglašava Vukčević.

Upitan kako vidi rad Tužilaštva za ratne zločine otkako je Snežana Stanojković na njegovom čelu, Danasov sagovornik odgovara da to tužilaštvo ne radi ništa, te da je za to zaslužan ovdašnji režim. Kako objašnjava, Stanojković je i dovedena na to mesto kako bi se zaustavilo procesuiranje ratnih zločina.

– Ne možete očekivati od Vučića, koji je lepio plakate sa imenom Ratka Mladića preko tabli Bulevar Zorana Đinđića da bilo šta učini suprotno od toga što je tada radio – ocenio je Vukčević.

On je nedavno, zajedno sa advokatom Aleksandrom Olenikom, pozvao javnost da potpiše apel „Zločin je zločin“ protiv veličanja ratnih zločinaca. Kako ukazuje za naš list, zadovoljan je brojem potpisnika, ukazujući da su to „sve viđeni ljudi“. Među potpisnicima su Sonja Biserko, Aleksandar Popov, Goran Miletić, Naim Leo Beširi, Ana Lalić, Dragan Bursać, Dinko Gruhonjić…

Vukčević je komentarisao i slučaj iz Hrvatske, gde je svedok u jednom sudskom procesu izjavio da mu je Vučić pretio smrću. Naš sagovornik smatra da bi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije moralo da istraži navode tog svedoka, ali da do toga neće doći. Inače, list Danas pisao je Tužilaštvu upravo s pitanjem da li će sprovesti istragu povodom tvrdnji ovog svedoka iz Hrvatske, međutim, odgovor nismo dobili.

Vukčević dodaje i to da je Vojislav Šešelj pobegao u Hag, jer je znao da će se desiti ubistvo premijera Zorana Đinđića.

– Nije Šešelj dobrovoljno otišao u Hag. Tako su u Moskvu pobegli i Mira Marković i njen sin Marko – istakao je Vukčević. Upitan da li aktuelne političke elite mogu da odvedu region u nove sukobe, Vukčević smatra da međunarodna zajednica to ne bi dozvolila, ali naglašava da su na vlasti u Srbiji kriminalci.

Vukovar – najveći zločin u Hrvatskoj

Povodom 30 godina o zločina u Vukovaru, Vukčević smatra da se najveći ratni zločin u Hrvatskoj upravo dogodio u tom gradu. „Nama je to bio prvo veliki predmet koji smo procesuirali. Pred početak suđenja smo objavili fotografije iz Vukovara na kojima su se videli stariji ljudi, žene, deca, a iza njih idu pripadnici JNA. To je bilo užasno“, ističe Vladimir Vukčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari