Dan sećanja na žrtve NATO agresije: Položeni venci na spomenik poginulim borcima u Zaječaru 1Foto: M.S.

Povodom 24. marta – Dana sećanja na žrtve NATO agresije, Komanda za razvoj Timočke brigade u saradnji sa Gradskom upravom Zaječar i SUBNOR-om, danas je položila vence i cveće na spomenik poginulim borcima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Zamenik komandanta Timočke brigade, kazao je prisutnima da je pre 23 godine na SR Jugoslaviju izvršena NATO agresija, u kojoj su učestvale 12 države.

Prema njegovim rečima u agresiji je stradalo oko 3.500, a ranjeno i povređeno je više od 12.500 ljudi. Za 78 dana koliko je trajala agresija ubijeno je oko 2.500 civila, među njima 89 mališana, i 1.031 pripadnik vojske i policije.

“Teže ili lakše je ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.137 pripadnika vojske i policije, a 25 osobe se i danas vode kao nestale. Zvaničnih podataka o broju stradalih civila tokom bombardovanja još uvek nema”, kazao je on.

Takođe je istaknuto da NATO alijansa do danas nije saopštila njihove gubitke tokom 78 dana, koliko je agresija na SR Jugoslaviju trajala. Saopšteno je koliko je objekata i mostova srušeno tokom bombardovanja, kao i koliko je novinara poginulo tokom bombardovanja RTS-a.

“Ne smemo i ne možemo zaboraviti eksplozije, rušenja, ubijanja i stradanja. Naša dužnost i obaveza je zbog naraštaja koji dolazi da teške trenutke NATO agresije sačuvamo od zaborava kroz 24. mart i očuvamo uspomene na one koji više nisu sa nama, u želji da se takvo vreme više nikada ne ponovi”, poručio je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari