„Ne vidim benefite od ovako zamišljene mature“: Danijel Sinani o državnoj maturi

Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Da li bar dekan mže da izbegne reč „benefit“ i upotrebi „korist“ ili „prednost“?

  2. Kao nastavnik bila sam uključena u projekat probne mature i mogu preneti utiske kolega da je ceo test besmislen. Testovi su osmišljeni tako da traže ono što učenici ne znaju. Posebno je diskutabilno i to što isti test rešavaju i učenici srednjih stručnih škola, sa malim brojem ošteobrazovnih časova, i učenici gimnazija sa većim brojem istih. Posle ovakve mature fakulteti će biti dostupni samo gimnazijalcima, što je tužno.

  3. Nema tu nikakvih benefita, cilj je da se sto vise onemoguci upisivanje fakulteta mladima kako bi se nadomestio nedostatak radne snage

  4. Koliko mi je poznato svuda u Evropi je ta Velika matura ulaznica ua Univerzitet. Pitanje kvaliteta testa je pitanje kvaliteta srednjih škola, ako su one loše, ako ne mogu da organizuju polaganje
    po pravilima to znači da mora dalje da se radi na tome, a ne da se od projekta odustane. Koliko je Ministarstvo samo uzelo za projekat uvođenja drzavne mature….

  5. Benefit nikakav. Kako možemo očekivati da deca već sa 15 god znaju šta žele da studiraju ? Nepotrebno opterećenje i stres i za decu i roditelje. U ovim teškim vremenima, deci se još više otežava. Treba za nekoliko godina odložiti sve, prvo napraviti jasan plan i takvu strategiju koja ide u korist dece. Ili je cilj nešto drugo, sve je receno već u tekstu i roditelji bi trebalo da iskažu negodovanje.

  6. Ovde se radi sve samo ne za nasu decu.Htedoh da siznem svaki put kad su hvalili online sistem,a pred ocima mi dva deteta,pametna,radna i vidim koliko rupa u znanju imaju,ma videla su i sama deca.Sad opet na silu,bahato,nepromisljeno,bezobzirno,neosmisljeno i nerazradjeno opet preko decjih ledja i to onih koja su ‘korona generacije’.Ne shvatam da mora da se radi i matura i prijemni i da se umesto 1 ili 2 predmeta sprema 3 ili 4.Ni deca ni roditelji nisu svemoguci,shvatite da ne zivimo normalno.Ne trazim popustanje vec realan stav.

  7. Fakultet i treba da bude dostupan samo gimnazijalcima. Dosta ste vi iz loših škola gde lako dobijate 5 zauzimali mesta ….

  8. U potpunosti se slažem, drzavna matura je glupost, a sto se tice opterecenja – ja sam zavrsila srednju stručnu skolu, polagala izborni stručni predmet (ozbiljno spremala jer sam isti imala i na prijemnom), pismeni i usmeni rad iz glavnog stručnog predmeta (na osnovu prakse) i pismeni iz srpskog jezika. Posle mesec dana otprilike – prijemni na faksu. Nisam umrla, nije mi od stresa stalo srce, upisala faks, upala na budžet, zavrsila faks u roku i sa prosekom preko 8. I znate sta, na faksu je najlakši ispit – prijemni.

  9. U vezi toga da je fakultet samo za gimnazijalce – svi koji nisu za faks ostanu brzo iza onih koji jesu, bili to gimnazijalci ili ne. U vezi zauzimanja mesta – nema bojazni da losi djaci zauzmu mesta bilo kome, bela kuga de postarala da mesta ima vise nego ikad. A kvalitet gimnazijalaca i onih iz srednjih škola se vidi na drugoj godini, ovi iz srednjih ako prezime prvu godinu, na drugoj znaju zašto su na tom faksu, gimnazijalci nekako predju prvu godinu pa kad dodje druga i ostanu samo stručni predmeti i tada tek vide da li su promašili fakultet jer nemaju realnu sliku o tome za sta su se opredelili. Jedno je mastati o tome da programirate npr. a drugo je uciti programiranje, jedno je govoriti francuski a drugo je uciti jezik i književnost.

  10. Cilj je onesposobiti i ovako polupismen narod.
    Deca zamisljaju svoje zivote na Farmi, u Zadruzi, silikoni , dzipovi, a ne znaju kako se do toga u Srbiji dolazi.
    Ili znaju, pa misle da im je tako lakse?!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.