Nebojša Glogovac: Biti il' ne biti Hamlet 1Foto: Nenad Petrović

Za Nebojšu Glogovca uloga jednog od najpoznatijih likova u istoriji svetskog pozorišta nikada nije bila primamljiva.

Tokom studija na Fakultetu dramskih umetnosti, imao je averziju prema najčuvenijem tekstu Vilijama Šekspira. Za njega je to, kako kaže, bio kao neki hit film koji se previše reklamira, i koji svi vole, pa baš zbog toga ne poželiš ni da ga pogledaš. Većina njegovih kolega je tokom studija koristila svaku priliku da izgovara monologe i igra scene iz ove drame, ali ne i on.

Ipak, zahvaljujući konceptu reditelja Aleksandra Popovskog, od velikog „ne“ došao je do velikog „da“. Popovski je svog Hamleta zamislio kao zrelog čoveka, osobu koja se ne susreće sa nepravdom prvi put, zbog čega je njegova tragika veća. Ovom idejom Glogovac je našao put kako da Hamlet bude organski deo njega samog.

Pored Hamleta, ovaj glumac je u poslednje vreme imao još jednu vrlo važnu ulogu. U novom filmu Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“, koji je nedavno osvojio Gran pri Amerike u Montrealu, igra profesora istorije, geja, koji se noću oblači u žensku odeću. Provokacija je veća upravo zbog toga što je ova uloga dodeljena Glogovcu, budući da je on u Hrvatskoj poslednjih godina upamćen kao Dragoslav Mihailović iz TV serije „Ravna gora“, iako je bio jedan od prvih glumaca koji je počeo da sarađuje sa hrvatskim autorima. Odluka da igra Čiča Dražu imala je i pozitivne i negativne reakcije sa obe strane granica, a Glogovac je izjavio da se prilikom odabira uloga ne vodi time da li je neko dobar ili loš, već da li je zanimljiv lik.

Rođen je 30. avgusta 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene. Kada je imao sedam godina, preselili su se u Pančevo. Imao je malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u popularnoj seriji „Bolji život“. Posle srednje škole upisao je studije psihologije na Filozofskom fakultetu, ali je nakon dve godine prešao na FDU.

Prvi put je igrao u ratnoj drami Bore Draškovića „Vukovar, jedna priča“, a prvu glavnu ulogu imao je u ostvarenju „Ubistvo s predumišljajem“. NJegove uloge poslednjih 20 godina obeležile su srpsku kinematografiju i pozorišnu scenu. Važi za jednog od najboljih glumaca koji trenutno rade na prostoru biše Jugoslavije. Ipak nije pokušao da gradi karijeru u inostranstvu.

„Nemam ništa protiv toga, ali ponude koje su stizale, svodile su se na propagandu koja služi tome da se zapadna publika ubedi u to kako ovde i dalje žive divljaci“, rekao je glumac koji je svojevremeno odbio i ponudu da zaigra u filmu Andželine DŽoli jer, kako kaže, nije želeo da igra u priči u kojoj je samo jedan narod kriv.

Ima sinove Gavrila i Miloša. Vatreni je navijač Crvene zvezde. U slobodno vreme voli da vozi motor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari