Nebojša Glogovac: Uloga po meri 1

Žiri pulske Arene ovako je obrazložio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu Nebojši Glogovcu za rolu Vjeke Kralja u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića: „Lik zagrebačkog intelektualca koji je obilježen obiteljskom anamnezom, manjinskim seksualnim statusom i pripadnošću etničkoj većini, Nebojša Glogovac dočarava s osobitom suptilnošću.

Spretno balansira humorom i oporošću, cinizmom i empatijom, muževnošću i feminiziranošću.“

Glogovac u ovom filmu igra travestita, hrvatskog nacionalistu, koji se silom prilika susreće i sprijateljuje sa ljudima potpuno drugačijih identiteta, a svaki od njih na neki način izmiče „normalnoj“ kategorizaciji, pa stoga i prihvaćenosti u društvu, hrvatskom, ali i bilo kom drugom balkanskom, dodali bismo. Sasvim prikladno, deo nagrade podrazumeva i odelo, krojeno za laureata po meri od strane jednog od sponzora festivala – robne marke hrvatske konfekcije.

A biti glumac znači upravo to – uskakati iz odela u odelo svog lika, kako to uloga nalaže, čak i kada je taj lik daleko od vas samih privatno, kako je Glogovac i izjavio u jednom intervjuu povodom uloge Vjeke Kralja. Biti vrhunski glumac znači, pak, da je to odelo svaki put skrojeno po vašoj meri, odnosno, da ste ga svaki put doneli sa uverljivošću da je i pre šivenja baš vama bilo namenjeno.

Treba pri tom podsetiti da, nešto stariji (dve godine studirao je psihologiju), Glogovac pripada jednoj od najuspešnijih glumačkih klasa profesora Vladimira Jevtovića na Fakultetu dramskih umetnosti. Pored njega bili su tu i: Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Vojin Ćetković, Boris Pingović. A u raskošnom dijapazonu njegovih uloga treba istaći: ulogu Ivana u predstavi „Hadersfild“, pa epizode policajca u „Munjama“ ili Živca u „Kad porastem biću Kengur“ Raše Andrića, pa prvu glavnu ulogu – Bogdana u „Ubistvu s predumišljajem“, pa Mladena u „Klopci“, pa Gavrila iz „Žene sa slomljenim nosem“… te uporediti raspon između uloge Draže Mihajlovića u seriji „Ravna Gora“ i biznismena Jovana u aktuelnoj „Ubice moga oca“.

Glogovac je rođen 30. avgusta 1969. godine u Trebinju u svešteničkoj porodici, a odrastao je u Pančevu u koje su se preselili kad mu je bilo sedam godina. Iz braka sa prvom suprugom ima sinove Gavrila i Miloša, a u drugom braku prošle godine dobio je Sunčicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari