Meštani pirotskog prigradskog sela Gnjilan žestoko se protive izgradnji antenskog stuba za mobilnu telefoniju u selu i strepe od, kako kažu, zračenja i privlačenja groma sa stuba od 30 metara.

Prema rečima predsednika Saveta Mesne zajednice Borivoja Kostića, radovi su počeli bez ikakve dozvole i saglasnosti Saveta Mesne zajednice, a građevinski inspektor opštine Pirot naložio je izvođaču radova, beogradskom Telelinku, da se radovi obustave na temelju 11,5 sa 11,6 metara.

– Od gradske vlasti oni su dobili samo skicu gde da postave ogroman stub, ali ne i dozvole za izgradnju.Građani se plaše jer se u blizini tog stuba nalazi stadion i kuće mnogih meštana. Sam toranj pravi se u samom centru sela, a njegova konstrukcija opletena je mrežom od dvadesetak gromobrana. Apelujemo da se dalji radovi ne dozvole, a meštani su spremni da daju i deo svojih imanja, ali dalje od sela i kuća. U svakom slučaju, nećemo dozvoliti nastavak radova. Pozvaćemo građane da, ako treba, svojim telima brane nastavak radova .U rešenju Građevinske inspekcije piše da se objekat, zbog nepostojanja dozvola, mora razrušiti i zemljište dovesti u prvobitno stanje, ali to nije ispoštovano – kaže Kostić, dodajući da selo ima preko 2.500 žitelja.

Miodrag VeljkovićPrpac kaže da je spreman da besplatno ustupi svoju parcelu za izgradnju stuba, a da se radovi na postojećoj lokaciji obustave.

Član Saveta Mesne zajednice Bogosav Tošićnapominje da ima i drugih lokacija u selu za izgradnju ovog stuba. – Sve je urađeno mimo nas i našeg znanja – kaže Tošić, a Radovan Ristićdodaje da se meštani boje radijacije i da ih niko ne može ubediti u suprotno.

Predstavnici izvođača radova, beogradske firme Telelink, rekli su nam da u ovom trenutku niko ne može da komentariše ovaj problem i najavili da će svoj stav o ovom problemu dati naredne nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari