„Novi Sad mora da skine tu ljagu sa sebe“: Upućen zahtev da se Putinu oduzme titula počasnog građanina 1Foto: Aleksandar Roknić

Udruženje građana Akcija progresivne Vojvodine uputilo je 3. oktobra zahtev Skupštini Novog Sada kao i odbornicima u toj instituciji da ponište odluku kojom je Putin 2008. proglašen za počasnog građanina Novog Sada.

„Naš zahtev, koji smo uputili predsednici Skupštine Novog Sada i svim odbornicima, nema formalnopravne posledice, ali smatramo da grad koji za sebe tvrdi da promoviše mir i toleranciju, mora da promeni odluku“, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aleksandar Jovanović, član te akcije i bivši predsednik Skupštine Novog Sada.

On dodaje da „Novi Sad mora da skine tu ljagu sa sebe“.

Izostanak reakcije lokalnih vlasti na ovaj zahtev, iako je ova već druga inicijativa za osam meseci u Novom Sadu, Jovanović objašnjava pogrešno promovisanom idejom „ili Evropska unija ili Rusija.“

„Nije Putin alternativa Evropskoj uniji, niti je ovo rasprava o tome. Ovde pričamo o tome da li ćemo birati civilizovanost i mir, ili ćemo rat, bedu, siromaštvo i izolaciju“, navodi Jovanović.

Grad Novi Sad je 2008. godine ovom titulom hteo da izrazi „zahvalnost i priznanje predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, koji je svojim zalaganjem i konkretnim delovanjem u svojstvu predsednika, dao ogroman doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije“, stoji u zvaničnoj odluci Grada.

Zvanično priznanje mu je 2014. godine uručio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, istaknuti član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), na čijem je čelu aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vladimir Putin je počasni građanin desetak opština u Srbiji, a nakon napada Rusije na Ukrajinu deo nevladinog sektora u Srbiji zahtevao je od novosadskih vlasti da se predsedniku Rusije oduzme titula počasnog građanina.

Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da lokalne Skupštine same odlučuju o dodeljivanju zvanja „počasni građanin“ i to osobi čiji su rad i dostignuća „od posebnog značaja“ za grad ili opštinu. Kako se dalje navodi, za dodeljivanje zvanja je potrebna i prethodna saglasnost Ministarstva lokalne samouprave.

Najviše inicijativa da se Putinu dodeli titula „počasnog građanina“ u gradovima i opštinama u Srbiji bilo je krajem 2007. i početkom 2008. godine, piše RSE, uglavnom u onim mestima u kojima je desno orijentisana i izrazito proruska Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja zajedno sa još nekoliko partija bila na vlasti.

U Vojvodini su to najmanje četiri opštine: Novi Sad, Vrbas, Apatin i Kikinda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari