"Neće to prestati ni kad potpiše sporazum sa Kosovom i uvede sankcije Rusiji": Sagovornici Danasa o tome zašto Vučić "maše" naslovnicama Danasa 1Foto: printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo u svakom javnom obraćanju u poslednje vreme “maše” naslovnim stranama i tekstovima Danasa, naziva nas lažovima, a na jučerašnjoj konferenciji za novinare, njegove reči mogu da se protumače da čak priželjkujemo njegovu smrt.

Domaća i inostrana medijska udruženja i organizacije uporno ponavljaju da je to, ne samo pritisak na naš list i zaposlene, već targetiranje koje može da ugrozi bezbednost novinara. Međutim, predsednik za to ne haje.

Govori da ne čita naše novine, ali zna sve o čemu smo pisali.

„Pogledajte, uzmete njihove novine. Ko će potpisati Aljbin Kurti ili Aleksandar Vučić? A, na slici ja nešto potpisujem. Sada mi vi kažete da je ovo nešto ozbiljno, objektivno i fer“, kazao je, između ostalog, on i dodao:

„Da li treba da organizujem pet storina konferencija za štampu dnevno da kažem da neko nešto obmanjuje, laže? Da vas pitam, šta želite od mene? Pošto u tim istim novinama kažete ajde huljo potpiši i sklanjaj se, a u drugom tekstu kažete hulja će da potpiše. A ko potpiše njega ubiše. Šta vi u stvari hoćete od mene? Nećete ništa. Samo hoćete javno streljanje Aleksandra Vučića. Metaforički govoreći, nadam se, metaforički. Za ozbiljnu politiku to ipak ostavite nama. Demokratija je takva, sve možete“.

Osim što nas je nazvao lažovima, zapitao se da li mi samo metaforički želimo njegovu smrt, izneo je i niz neistina učitavajući nešto što na stranicama Danasa nikada nije mogao da pročita, poput “ko potpiše njega ubiše”.

Advokat Vladimir Terzić ističe za Danas da predsednik nema pravo da proziva “jedan od retkih slobodnih medija”.

On dodaje da Vučić 11 godina sam upravlja ovom državom, “okupljajući oko sebe sve mediokritetsko i poslušno, u širok front protiv slobode, osnovnih ljudskih prava, držeći provladine medije čvrstom finansijskom rukom, ucenjujući, uz vešto izbegavanje istine, svakodnevno”.

„Kada slobodni novinari Danasa napišu ono što mu se ne sviđa, a što je istina, što svi vide, ima strašnu potrebu da ugasi i to malo svetlo koje ne može da obasja baš čitavu baru i kaljugu koju je napravio od ove države, ali dopušta slobodnim građanima da bar malo uoče obrise rezultata takve vladavine“ ukazuje Terzić.

Prema njegovim rečima, da li će potpisati on ili će to učiniti neko od poslušnika u njegovo ime, vreme će pokazati.

„Krivica za lošu politiku je svakako njegova, to ne zavisi od lepljenja flastera preko usta Danasa. To svi vide već sada“, ističe Terzić.

Urednik Cenzolovke Perica Gunjić kaže za Danas da sva ta agresija, ogoljeno nasilje uvijeno u patetiku, “ta pretnja i kukumavčenje, još je jedan plačljivi paketić za njegove glasače koji su i sami ogrezli u samosažalje i kuknjavu”.

„Kad vidi kako ga onako prepodobnog neman iz Danasa napada – šta drugo nego da zaštite nejakog predsednika. Vi se u Danasu nekako čuvajte, neće to prestati ni kad potpiše sporazum sa Kosovom i uvede sankcije Rusiji. A ako novinare ne pobiju psihopate, umreće od tolikog nesnosnog kmečanja, udaviće se u krokodilskim suzama kojima skreće pažnju sa toga koliko nas košta njegova suluda politika“, naglašava Gunjić.

Novinar Nedim Sejdinović ocenjuje za Danas da kao i svaki drugi nedemokratski, autokratski vođa, “od Severne Koreje, preko Rusije i Belorusije, do Turske ili Mađarske”, Vučić ima nultu tolerancije prema kritičkom mišljenju, javnom dijalogu i slobodi medija.

„Nije mu dovoljno to što je marginalizovao i na rub opstanka doveo ono malo kritičkih medija što je nekim čudom opstalo, nije dovoljno ni to što je ukinuo javnu raspravu u društvu, svodeći je na logoreični monolog, već koristi svaku priliku da one koji imaju hrabrosti da nešto drugo i drugačije tvrde i kažu – ponižava, stavlja na stub sram i mučenja. Budimo sigurni da je zapravo čista sreća što je takav međunarodni kontekst, pa nas još uvek ne jure po ulici i cipelare“, navodi naš sagovornik.

Sejdinović poručuje da ovaj režim ima potencijal za najveća zla, i da u to treba da budemo siguran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari