„Nedelja energije” u Beogradu od 29. maja do 2. juna 1Foto: BeoInfo

Nedelja energije po prvi put se održava u Beogradu od 29. maja do 2. juna, a fokus okupljanja je podizanje svesti javnosti o tome da resurse koje imamo sačuvamo i štedimo gde je to moguće, najavio je v. d. gradskog sekretara za energetiku Marko Stojanović gostujući na RTS-u.

–Želimo da pokažemo da smo i u domenu energetike krenuli evropskim putem i da svim našim građanima omogućimo da u tih pet dana učestvuju u nekoliko tema o kojima će se razgovarati u „Sava centru”, na Mašinskom fakultetu, na Kalemegdanu. Održaće se i čitav niz manifestacija na kojima građani treba da čuju što više o energetici, rekao je Stojanović i dodao da će se u ovoj nedelji energije prezentovati projekti koje je Grad Beograd pokrenuo.

Stojanović je podsetio da je grad osnovao Fond za energetsku efikasnost koji svojim radom treba da doprinese poboljšanju i direktnom investiranju u stambeni fond. Tu je i projekat izgradnje postrojenja za preradu otpada u Vinči, čija je procedura pri kraju.

– Želimo da prikažemo i projekte koje su radila gradska preduzeća, kao što je eko-bus-linija, projekat JKP „GSP Beograd”, zatim projekat „Parking servisa” za iznajmljivanje bicikla, preko 150 kilometara biciklističkih staza. Poenta je da se o energiji govori ne samo tokom ove nedelje, već tokom čitave godine. Ovakva manifestaciji se prvi put održava, u organizaciji je Grada Beograda i Cedefa, uz veliku podršku resornog ministarstva, rekao je Stojanović.

On je dodao da se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna i najavio da će se multidisciplinarno u roku od pet dana na više lokcija u gradu održavati više od četrdeset događaja različitog tipa u koje su  uključeni najeminentniji stručnjaci, ali i građani, deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari